KORONASEZONA

Hrvatje slavijo, Slovenci jih rešujejo

Turistično sezono na Hrvaškem je zaznamoval virus, a kaže, da ne bo tako katastrofalna, kot je sprva kazalo.
Fotografija: Največ turistov oblega Istro, sledijo Kvarner, splitsko-dalmatinsko območje in območje Zadra. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Največ turistov oblega Istro, sledijo Kvarner, splitsko-dalmatinsko območje in območje Zadra. FOTO: Leon Vidic, Delo

Še nedolgo nazaj so Hrvatje jamrali, da gostov ni od nikjer, pomagalo ni niti nižanje cen. Avgust pa je bolj obetajoč za hrvaško turistično sezono in bi lahko ublažil dramatične napovedi o izgubah, še vedno pa našim južnim sosedom napovedujejo padec bruto domačega proizvoda (BDP) med osem in 11 odstoktov.

Pretekli konec tedna je prinesel olajšanje za hrvaške turistične delavce, V soboto so na postaji Lučko na avtocesti zabeležili več avtomobilov kor lani; 34.515 vozil, kar je 283 več kot leto poprej. Razlika ni velika, a o takšnih številkah si nedolgo nazaj niso upali niti sanjati. Tudi v nedeljo so na mejnih prehodih s Slovenijo nastajale kolone v smeri hrvaške. Obetajoče so tudi številke iz splitskega pristanišča, kjer so konec tedn anašteli okoli 70 tisoč potnikov in 16 tisoč vozil, na splitsko letališče pa je prišlo okoli 30 tisoč potnikov.
 
Preberite tudi:
Diskriminacija na Hrvaškem: domači gostje jedo za četrtino ceneje

Številke so prebudile optimizem, ki ga še podkrepijo podatki eVisorja. Ta je pokazal, da je bilo od 1. do 9. avgusta na Hrvaškem več kot milijon prihodov in 7,2 milijona nočitev, kar v času pandemije novega koronavirusa predstavlja 70 odstotkov lanskega rezultata nočitev v enakem obdobju. Na Hrvaškem si obetajo, da bo do konca leta doseženih med 40 in 50 odstotkov rezultatov lanske, rekordne sezone. To so številke, o katerih si pred dvema do tremi meseci nihče ni upal niti sanjati, pravi direktor Hrvaške turistične skupnosti (HTZ) Kristjan Staničić. Lani so prihodki od turizma oz. od tujih turistov prinesli okoli 10,5 milijarde evrov.

Najboljšo sezono imajo Vir, Rovinj, Medulin, Poreč in Crikvenica, največ gostov pa prihaja iz bližnjih držav, katerih državljani imajo relativno lahek dostop do Hrvaške po cestah, kot so Nemčija, Slovenija, Avstrija, Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska.

Največ je Nemcev, sledijo Slovenci

Med 1. in 9. avgustom je bilo na Hrvaškem največ nemških obiskov. Prihod 225.000 Nemcev pomeni tudi šestodstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Sledijo hrvaški turisti, ki jih je bilo 178.000 ali 18 odstotkov več. Na tretjem mestu so Slovenci, ki jih je bilo 133.000. V začetku avgusta je bilo na Hrvaškem tako za deset odstotkov več Slovencev kot v enakem obdobju lani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije