PLENKOVIĆ SLAVI ZMAGO

Hrvati: To je nov poraz Ljubljane

Slovenija se na odločitev ne more pritožiti.
Fotografija: Hrvaška stran je zadovoljna. Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Hrvaška stran je zadovoljna. Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo

O odločitvi Sodišča EU, da ni pristojno za reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško o arbitražni odločbi, poročajo seveda tudi Hrvati. Jutarnji list piše, da je Ljubljana s tem doživela še zadnji sodni poraz, ko gre za poskus rešitev bilateralnega vprašanja kot evropskega vprašanja.

Sodišče je utemeljilo, da so slovenski očitki Hrvaški glede kršitev prava EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji podrejeni oziroma »akcesorni v razmerju do domnevne kršitve obveznosti« iz arbitražnega sporazuma s strani Hrvaške.
 

Preberite še:

Hrvaška ne bo dvignila arbitražne sodbe, Pahor poziva k preudarnosti

»Sodišče je ugotovilo, da kršitve prava unije, ki jih zatrjuje Slovenija, bodisi izhajajo iz tega, da naj bi Hrvaška kršila obveznosti, ki izhajajo iz arbitražnega sporazuma in arbitražne razsodbe, izdane na podlagi tega sporazuma, bodisi temeljijo na premisi, da je bila meja na kopnem in na morju med tema državama članicama določena s to razsodbo,« so zapisali v sporočilu za javnost.
 

Zmaga hrvaških argumentov

Odzval se je tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je na twitterju zapisal, da je sodba Sodišča EU zmaga hrvaških argumentov, ki so jih izpostavili v ugovoru glede pristojnosti sodišča. Plenković Slovenijo poziva k bilateralnim pogovorom.
 

Vendarle je sodišče opozorilo tudi »na okoliščino, da morata v skladu z arbitražnim sporazumom pogodbenici tega sporazuma storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne razsodbe«.

Odzvali so se tudi nekateri slovenski politiki. 



 

Sodba sodišča EU: 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije