EVROPSKA UNIJA

Hrvati priznali: V tem so Slovenci boljši od nas

Hrvaški portal je zapisal, da smo Slovenci od EU »iztržili« veliko več kot oni.
Fotografija: Evropska in hrvaška zastava. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Evropska in hrvaška zastava. FOTO: Reuters

O obletnici slovenskega vstopa v Evropsko unijo (EU) so se razpisali tudi južni sosedje. Kot so poudarili, je Slovenija danes v veliko boljšem položaju kot pred vstopom v EU. Med drugim so izpostavili rast povprečne plače in BDP, dvig povprečne življenjske dobe, povečanje izvoza in števila startup podjetij. »Edino brezposelnost se jim ne povečuje,« je sklenil avtor članka, ki nas je označil za »prijateljske sosede«.

Pri tem se sklicujejo na statistične podatke, ki jih je slovenska veleposlanica Smiljana Knez na Hrvaškem predstavila za televizijo RTL. Ta je po drugi strani poudarila, da uspešnost Slovenije v zadnjih 15 letih ne temelji zgolj na črpanju evropskih sredstev. »Mislim, da je veliko bolj pomemben ta prostor svobode, svobodne trgovine, kapitala in ljudi in da smo morda znali to bolje izkoristili. Jaz upam in mislim, da lahko vsi pričakujemo, da bo tudi Hrvaška v 15 letih mnogo boljša v tem smislu,« je dejala.

»Najpomembneje je, da je Slovenija v EU dosegla verjetno največji skupni ekonomski in socialni razvoj med vsemi članicami in za svoj razvoj najbolje izkoristila evropska sredstva. Lahko bi rekli, da je poleg Poljske morda najuspešnejša nova članica,« je za Net.hr dejal profesor medicinske filozofije Stjepan Orešković.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije