Hrvati prehiteli Slovenijo

Najboljše države za vzgojo otrok so Danska, Švedska in Norveška. Na 24. mestu se je znašla Hrvaška, Slovenija pet mest za njo.
Fotografija: Na Danskem je najbolje imeti otroke. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Na Danskem je najbolje imeti otroke. FOTO: Guliver/Getty Images

Strokovnjaki, ki so sestavljali seznam, katera država je najboljša za vzgojo otrok, so upoštevali ekonomsko stabilnost, stopnjo nasilja, kako dobro je vzpostavljen šolski sistem, enakopravnost med spoloma, spoštovanje človekovih pravic, kakovost življenja, mesečne stroške in podobno. In čeprav bi štiričlanska družina v danski prestolnici na mesec potrebovala slabe štiri tisočake, izvzemši najemnino, so na Danskem drugi parametri dobili tako visoke ocene, da je država brez težav prevzela prvo mesto na svetu. Združene države Amerike, ki so se uvrstile na deseto mesto, so denimo prejele izjemno slabo oceno na področju varnosti, saj so lani pri njih policisti obravnavali več strelskih obračunov na šolah, kot je dni v letu.

Na Danskem so zadnje streljanje na kateri od šol denimo zabeležili leta 2015. Na četrtem mestu kot do družin najbolj prijazna država se je za Dansko, Švedsko in Norveško znašla Kanada, sledijo Nizozemska, Finska, Švica, Nova Zelandija, Avstralija in Avstrija. Hrvaška zaseda 24. mesto, Slovenija pa 31. Pred nami na seznamu najdemo Južno Korejo na 26. mestu, Tajsko na 29. in Slovaško na 30. Medtem ko se je Srbija uvrstila na 62. mesto, Bosne in Hercegovine na seznamu sploh ni. Na repu so se po pričakovanjih znašle najrevnejše dežele z visoko stopnjo kriminala: Gvatemala, Libanon in Kazahstan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije