ODMEV V TUJINI

Hrvaški mediji: Šarcu je prekipelo

Pri Plenkoviću nasmešek, pri Šarcu se čuti resnost situacije, je spodrsljaj Reutersa komentiral Novi list.
Fotografija: Šarec je končal večmesečno politično agonijo, poroča Večernji list. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Šarec je končal večmesečno politično agonijo, poroča Večernji list. FOTO: Leon Vidic, Delo

O pestrem političnem dogajanju v Sloveniji poročajo tudi naši sosedi. Še največ pozornosti so odstopu premierja Marjana Šarca namenili na Hrvaškem, a je tudi tam ta novica globoko v senci smrti Kobeja Bryanta, padca vojaškega helikopterja blizu Zarina in odstopa njihovega ministra za zdravje.
 
Preberite tudi:
Šarec že v petek vedel, da bo odstopil: Meni ni nič žal (VIDEO)

Reški Novi list je objavil spodrsljaj, ki se je pripetil svetovni agenciji Reuters. Ob novici, da je Šarec odstopil, so namreč objavili fotografijo hrvaškega premierja Andreja Plenković. Napako so hitro popravili. Urednik Reutersa je pri Plenkoviću izbral fotografijo, na kateri se hrvaški premier nasmiha, ob novi fotografiji, na kateri je Šarec, pa se le čuti resnost trenutka, namreč najava predčasnih volitev, je ob tem zapisal Novi list.
 
Preberite tudi:
Šarec odstopa, Janša pa se oglaša

Marjan Šarec in Andrej Plenković. FOTO: Delo, Reuters
Marjan Šarec in Andrej Plenković. FOTO: Delo, Reuters
»Potres na slovenski politični sceni: Po odstopu dveh ključnih ministrov odstopil tudi premier Šarec,« so članek naslovili pri Jutarnjem listu. »Odhod Karla Erjavca z mesta obrambnega ministra je odprl vprašanje, ali bodo lahko imenovali novega ministra. Odstop ministra (Andreja, op. p.) Bertonclja je bila kaplja čez rob,« piše v članku, kjer še dodajajo, da se je pred odstopom po kuloarjih omenjalo, da bi prvak SDS Janez Janša lahko oblikoval novo koalicijo z NSi, a je bilo to, še preden je Erjavca na čelu Desusa zamenjala Aleksandar Pivec.
 
Večernji list v članku »Odstopil zaradi dopolnilnega zavarovanja, hoče nove volitve« omenja, da je Šarcu ob odstopu Bertonclja očitno prekipelo in se je odločil končati večmesečno politično agonijo. Omenjajo, da je delo manjšinske vlade postalo še težje, ko ji je podporo odpovedala Levica in da ima trenutno Šarec le 13 poslancev. Dodajajo, da si Šarec že nekaj časa prizadeva, da bi imel v javnosti relativno visoko podporo.
 
Preberite tudi:
Konec je, Šarec napovedal odstop
 
Index.hr v članku »Slovenski premier odstopil« povzema razloge, ki jih je Šarec navedel za odstop, opisuje, kako je po volitvah leta 2018 oblikoval manjšinsko vlado, čeprav je prejel dvakrat manj glasov od Janše. Podobno poroča 24sata v članku »Slovenski premier Šarec: Ne morem izpolniti pričakovanj ljudi«, hrvaški Dnevnik pa je za naslov novice povzel Šarčeve besede »S to vlado ne morem nič doseči«.
 
Tportal
pa je v svojem članku »Padla slovenska vlada! Šarec odstopil, sosedi gredo na predčasne volitve« pozabil na možnost, da vlado po Šarčevem odstopu sestavi kdo drug.
 
Srbski Kurir ob novici o odstopu citira Šarca: »S temi poslanci in koalicijo ne morem izpolniti pričakovanj državljanov.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije