ENO LETO

Grozljivi požar, ob katerem je svet onemel (VIDEO in FOTO)

Še danes ni povsem jasno, kaj je povzročilo uničujoči požar. 
Fotografija: Notre-Dam. FOTO: Benoit Tessier, Reuters
Odpri galerijo
Notre-Dam. FOTO: Benoit Tessier, Reuters

Pred natanko letom dni so znamenito pariško katedralo Notre-Dame zajeli uničujoči plameni. 850 let stara katedrala, ki stoji na otoku Ile de la Cite sredi Sene, je začela goreti med obnovitvenimi deli. Zagorelo naj bi zaradi slabo ugasnjene cigarete ali pa napake na električnem omrežju. Preiskava se še nadaljuje, znakov kaznivega dejanja pa poročanju AFP za zdaj ni.
Škoda, ki je nastala v požaru, je bila ogromna. Uničena sta bila leseno ostrešje in del obokanega stropa, porušil pa se je tudi 93 metrov visok lesen stolp iz 19. stoletja, ki je bil prekrit s svincem. Gasilcem, ki so se borili z ognjenimi zublji, pa je uspelo rešiti konstrukcijo.

Za obnovo spomenika je darovalo 320 tisoč donatorjev in ustanov, ki so skupno zbrali skoraj milijardo evrov. Katedralo so začeli obnavljati, trenutno potekajo dela, s katerimi utrjujejo strukturo cerkve. Obnavljajo in utrjujejo zidove, prav tako še niso popolnoma zakrpali luknje na strehi. Leta 2024 naj bi katedralo ponovno odprli, a takrat vsa dela še ne bodo končana. Zaradi pandemije koronavirusa stoji tudi obnova katedrale.


Pariški nadškof Michel Aupetit je na veliki petek v katedrali vodil molitveni obred, med katerim je skupaj z drugimi duhovniki nosil čelado. Z obredom so počastili Trnovo krono, ki velja za eno najstarejših relikvij krščanstva in so jo pred ognjem rešili.

Duhovniki v katedrali. FOTO: Pool, Reuters
Duhovniki v katedrali. FOTO: Pool, Reuters

Notre-Dame je ena največjih pariških atrakcij. Letno jo obišče več kot 10 milijonov obiskovalcev. Graditi so jo začeli leta 1163, končana pa je bila v drugi polovici 13. stoletja.


 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije