UNIČUJEJO NASELJA

Gori 12 zveznih držav

V Oregonu evakuirali 10 odstotkov prebivalstva Požari v ZDA še nikoli niso bili tako hudi
Fotografija: Pogled na znameniti Golden Gate je povsem zamegljen. FOTO: Stephen Lam/Reuters
Odpri galerijo
Pogled na znameniti Golden Gate je povsem zamegljen. FOTO: Stephen Lam/Reuters

 V zvezni državi Oregon so morali na varno preseliti več kot pol milijona ljudi, gasilci pa se neutrudno borijo z več kot 30 požari, ki so ponekod uničili že cela naselja. Tako hudo ni bilo že tri desetletja, so obupani prebivalci, zelo hudo pa je še marsikje po ZDA.

Oregonske oblasti, ki so uradno potrdile tri smrtne žrtve, med njimi je 12-letni deček, trepetajo, da bi zublji lahko dosegli Portland, največje mesto zvezne države, ki šteje več kot 650.000 ljudi, že od marca pa tam potekajo protesti proti policijskemu nasilju. Strahovi, da bi kdo še namerno podtaknil ogenj, ki bi se potem povezal s katerim od dveh velikih požarov, ki pretita temu mestu, so tako vse večji, da so napovedi še bolj črnoglede, pa je svoje pridalo še vreme, ki bo še naprej streglo z vetrom in visokimi temperaturami.

Na zahodu ZDA, ki se je znašel v zubljih, je v požarih v zadnjih dneh umrlo skupno najmanj 15 ljudi, gasilci, čeprav so vztrajno na terenu, pa že morajo izbirati, komu pomagati, saj število ogroženih absolutno presega njihove zmožnosti. Grozljivo je tudi v zvezni državi Washington, kjer je umrl tudi leto star otrok; ogenj ga je zajel med begom s starši, ki so sicer živi, a v kritičnem stanju.

Vse od avgusta gori tudi v Wyomingu, naravnost katastrofalno pa je v Kaliforniji, kjer požari goltajo tisoče in tisoče hektarjev ter spreminjajo podobo številnih mest. Našteli so šest največjih požarov v zgodovini, umrlo je najmanj deset ljudi, številne pogrešajo, evakuirali so jih že več deset tisoč, številna velemesta, med najbolj ogroženimi je San Francisco, so obtičala v gosti dimni zavesi, prebivalstvo tako poleg zubljev ogroža tudi grozljivo onesnaženje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije