MORSKI NARAŠČAJ

Globoka modrina ima 50 let in je najbrž breja

V bližini Havajev so potapljači naleteli na slovito samico velikega belega morskega psa.
Fotografija: Samice belega morskega psa potapljači tokrat niso prav nič motili. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Samice belega morskega psa potapljači tokrat niso prav nič motili. FOTO: Reuters

Kaj takšnega, kar se je zgodilo potapljačem v vodah blizu Havajev, se zagotovo ne zgodi prav vsak dan. Plavati tako blizu ob največjem primerku velikega belega morskega psa na svetu. Potapljači so se samici tako približali, da so se je lahko dotaknili. Morski pes v dolžino meri skoraj šest metrov in po ocenah strokovnjakov tehta 2,5 tone. Šlo naj bi za prav istega morskega psa, ki so ga raziskovalci opazili že pred 20 leti in ga poimenovali Deep Blue (Globoka modrina).

Za Ocean Ramsey je bilo to eno od najlepših doživetij. FOTO: Reuters
Za Ocean Ramsey je bilo to eno od najlepših doživetij. FOTO: Reuters
Potapljačica Ocean Ramsey je za časnik Honolulu Star Advertiser povedala, da so snemali morske tigre med prehranjevanjem s poginulim kitom, ko se jim je približala samica belega morskega psa. »Opazili smo nekaj morskih tigrov, potem pa se je nenadoma pojavila in vsi drugi morski psi so se razbežali.« Samica je nato zaplavala proti čolnu in se tam zadržala večji del dneva. Ramseyjeva je dodala, da je bila »šokantno široka« in da bi lahko v trebuhu nosila mladička. Deep Blue naj bi bila po oceni strokovnjakov stara okoli 50 let in ima svoj profil na twitterju. Potapljačica je še razložila, da morski psi človeka napadejo le, če so radovedni in če ga zamenjajo s svojim običajnim plenom.


Veliki beli morski psi spadajo med ogrožene živalske vrste, na Havaje pa se zelo redko zatečejo, saj je tam voda pretopla v primerjavi z mrzlim Pacifikom ob obali Kalifornije, kjer prežijo na morske leve. Da se je Deep Blue tokrat pojavila pri Havajih, si Ramseyjeva razlaga s tem, da je zaradi brejosti najverjetneje hlastala po hrani, bogati s hranili. Presenetilo jo je tudi to, da so ob njej ves čas plavali delfini, ki se sicer morskih psov izogibajo v velikem loku. Četudi samice prisotnost človeka tokrat ni prav nič motila, Ramseyjeva opozarja, da se lahko njihovo obnašanje hitro spremeni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije