FAŠISTIČNA PRETEKLOST

Glasovanje odpadlo, Fabiani ostaja častni občan

Naziv so Fabianiju posthumno podelili pred dvema letoma.
Fotografija: FOTO: arhiv Dela
Odpri galerijo
FOTO: arhiv Dela

KOMEN – Občinski svet Občine Komen naj bi na današnji seji odločal o odvzemu naziva častnega občana arhitektu in nekdanjemu županu Štanjela Maksu Fabianiju zaradi članstva v fašistični stranki. Potem ko je deset svetnikov od skupaj 13 komenskemu županu Eriku Modicu poslalo predlog za umik te točke z dnevnega reda, pa glasovanja danes očitno ne bo.

Naziv so Fabianiju posthumno podelili pred dvema letoma, čeprav so se že tedaj razvnemale polemike o tem, da je bil sicer spoštovani župan med obema svetovnima vojnama član fašistične stranke. Prav to pa je bil tudi razlog za pobudo za odvzem naziva častnega občana.

»Zatorej ne moremo dojemati arhitekta Maximiliana Fabianija zgolj kot umetnika, ampak tudi kot človeka, ki je črtil slovenski narod, njegov jezik in kulturo, in kot skrajnega fašista, ki je kot poveljnik škvadre paradiral naokoli v fašistični uniformi z bikovko in s pištolo za pasom. Kot človeka, ki je v imenu fašistične Italije zatiral slovenski narod in bil v človeško sramoto Krasu in Primorski. Nečasten človek ne more, ne za časa življenja ne posthumno, biti počaščen s častnim naslovom,« so zapisali v predlog za odvzem naziva.

»Človek, ki je za Štanjel ogromno naredil«

Že pred dvema letoma so bili domačini, občani in širša javnost razdvojeni, saj so drugi o Fabianiju vedeli povedati veliko dobrega, med drugim tudi to, da je med drugo svetovno vojno rešil Štanjel pred nemškim požigom. Eden od pobudnikov za umik točke z dnevnega reda današnje občinske seje, svetnik Ivo Kobal je zapisal, da hočejo naziv odvzeti »nekateri oziroma njihovi potomci, ki so sodelovali pri požiganju in miniranju Štanjela«, in to »človeku, ki je za Štanjel ogromno naredil, ki ga časti vsa Evropa, o katerem domačini, ki so ga poznali in z njim delali, nimajo povedati žal besede«.

Kobal je dodal, da je »o tej sramoti razpravljal tudi vaški odbor Štanjel in sprejel sklep, naj župan Modic takoj umakne to točko z dnevnega reda in naj ne škoduje ugledu Štanjela, ki si ga je v zadnjih nekaj letih pridobil«.

Fabiani, ki je kot arhitekt pustil neizbrisen pečat v precejšnjem delu Evrope, je večino svojega življenja ustvarjal v Štanjelu in Kobdilju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije