KATASTROFA

Francija joče in z njo ves svet

V požaru pariške katedrale Notre Dame uničeni zvonik, streha, obok. Mož igralke Salme Hayek bo prispeval sto milijonov evrov k obnovi.
Fotografija: Ognjeni zublji so uničili 93-metrski zvonik.
Odpri galerijo
Ognjeni zublji so uničili 93-metrski zvonik.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil, da bodo obnovili Notre Dame (Našo gospo), srednjeveško gotsko katedralo v Parizu, ki so jo v ponedeljek zvečer delno uničili ognjeni zublji. Gasilci so se borili kar devet ur in vendarle jim je uspelo rešiti 850 let staro glavno cerkev in tudi dva stolpa, žal pa sta se zrušila streha in 93-metrski zvonik.
Ognjeni zublji so uničili 93-metrski zvonik.
Ognjeni zublji so uničili 93-metrski zvonik.

Čeprav vzrok požara še ni znan, zagorelo je na podstrešju, je najverjetneje povezan z obsežno obnovo; iz urada pariškega tožilca so sporočili, da požar obravnavajo kot nesrečo.
Na stotine gasilcev se je borilo z ognjem v 850 let stari katedrali.
Na stotine gasilcev se je borilo z ognjem v 850 let stari katedrali.

Zagorelo je okoli 18.30, ogenj se je hitro razširil na streho ter uničil leseno notranjost, še preden se je zrušil zvonik. Ostrešje je v celoti leseno, kakih 1300 hrastovih dreves so uporabili za tramove, zato temu delu rečejo kar gozd. Bali so se, da bo ogenj uničil tudi slavna stolpa, a čeprav je tam res nekajkrat zagorelo, so gasilci požare vsakokrat pogasili.
Oltar menda ni poškodovan.
Oltar menda ni poškodovan.

Med požarom na svetovni znamenitosti se je na tisoče ljudi zbralo na ulicah. Šokirani so opazovali, kako katedralo v velikem tednu, tik pred veliko nočjo, požirajo ognjeni zublji, nekateri so jokali. Oglasili so se zvonovi pariških cerkva, pariški nadškof Michel Aupetit pa je dejal: »Notre Dame gori, Francija joče in z njo ves svet. Zelo čustveno je.«

V torek v zgodnjih jutranjih urah so gasilci vendarle ukrotili požar in prvi preiskovalci so ob svitu vstopili v katedralo, da bi ocenili škodo. Predstavnik gasilcev je povedal, da je »uničena celotna streha, zvonika ni več, zrušil se je del oboka«.
Dim se je videl daleč naokoli. Fotografije: Reuters
Dim se je videl daleč naokoli. Fotografije: Reuters

A lahko bi bilo še huje, kajti če gasilci ne bi vstopili v katedralo, bi se zagotovo podrla, je prepričan francoski minister za notranje zadeve Laurent Nuñez, minister za kulturo Franck Riester pa je dodal, da je glavna stavba katedrale, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, sicer rešena, a je še vedno nestabilna. Macron se je zahvalil gasilcem, kar 400 se jih je borilo z ognjem, eden je bil ranjen, hvalil je njihov izjemni pogum.

Kako naprej? V ponedeljek ponoči je Macron pri katedrali dejal: »Žalosten sem, gori del nas. To je tragedija za Francijo.« Pozval je k (mednarodnemu) zbiranju denarja za obnovo: »Skupaj bomo obnovili katedralo, to bo nedvomno del francoske usode in projekt naslednjih let. To Francozi pričakujejo, to dolgujemo zgodovini.«


Že med požarom so se odzvali posamezniki in skupine, ki so obljubili denar: tako se je denimo milijarder François-Henri Pinault, predsednik in izvršni direktor skupine Kering, ki ima v lasti modni blagovni znamki Gucci in Yves Saint Laurent, mož igralke Salme Hayek, zavezal, da bo prispeval 100 milijonov evrov k obnovi. Dodatnih 200 milijonov je obljubila družina Bernarda Arnaulta in njihova družba LVMH (v kateri sta znamki Louis Vuitton in Sephora).


Čudovito katedralo so ravno obnavljali in prav obnovitvena dela so rešila 16 bakrenih kipcev, ki so obkrožali zdaj porušeni zvonik in so jih prejšnji teden sneli s katedrale, ki jo vsako leto obišče 13 milijonov turistov. Med požarom so reševali dragocenosti, umetnine in relikvije: gasilci so naredili človeško verigo in rešiti jim je uspelo tudi trnovo krono, ki naj bi jo nosil Jezus pred križanjem, pa tuniko svetega Alojzija. Žal jim ni uspelo odnesti več velikih slik, negotova je tudi usoda znamenitih vitražev, ogenj bi lahko poškodoval steklo v rozetah katedrale, poškodovane so tudi orgle. Oltar in križ sta nedotaknjena.


Notre Dame je največji francoski simbol, tam je bil leta 1431 za francoskega kralja okronan Henrik VI., 1804. so tam Napoleona razglasili za cesarja, prav tam so 1909. beatificirali Ivano Orleansko. Je v imenu francoske literarne mojstrovine Notredamski zvonar Victorja Hugoja. Zadnjič je bila huje poškodovana med francosko revolucijo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije