TRAGEDIJA

Fotografija, ki je pretresla svet: dveletnica utonila z očetom

Mlada družina je želela uresničiti svoj ameriški sen, a so načrti splavali po vodi.
Fotografija: Tragična usoda mlade družine. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tragična usoda mlade družine. FOTO: Reuters

Oscar Alberto Martinez Ramirez (26) in dveletna Valeria sta življenje izgubila v deroči reki, medtem ko je mama Venessa preživela. Šokantno fotografijo objavljamo kot opozorilo, kaj doživljajo migranti po vsem svetu. Fotografija, ki prikazuje človeško tragedijo, je zakrožila po svetu. Očeta in deklico so našli na obali reke Rio Grande v Severni Ameriki.

Trupli ležita z obrazi navzdol v plitvini reke. Oče je deklico stisnil k sebi in zavil v majico, na fotografiji pa se tudi vidi, kako ga je objela okoli vratu.

Prebivalci Hondurasa na migrantski poti. FOTO: Jose Luis Gonzalez, Reuters
Prebivalci Hondurasa na migrantski poti. FOTO: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Fotografija spominja na tisto, ki je bila posneta pred nekaj leti, na kateri se na eni od turških plaž vidi truplo sirskega dečka Alana Kurdija. Ta je postal simbol stradanja migrantov, ki so bežali pred vojno v svoji državi. Vedeli so, da so določeni deli poti nevarni in da morda nikoli ne bodo prišli na svoj cilj.

Mlada družina je iz Salvadorja proti Združenim državam Amerike odšla na pot že aprila. Po dveh mesecih čakanja v mestecu Tapachula se je oče odločil za nadaljevanje poti. Oscar Alberto Martinez je z ženo Venesso Avalos in malo Valerio v nedeljo prispel v mehiško mesto Matamoros v upanju, da jim bo uspelo vložiti zahtevek za azil. Potem ko sta ugotovili, da bodo samo na vložitev morala čakati več tednov, se je odločil, da bo preplaval reko Rio Grande in se na drugi strani predal ameriškim oblastem, nato pa v teksaškem mestu Bronsville zahteval azil.

Nevarna reka Rio Grande. FOTO: Loren Elliott, Reuters
Nevarna reka Rio Grande. FOTO: Loren Elliott, Reuters

Načrt je bil, da oče najprej preplava reko z malo Valerio in jo pusti na ameriški obali, nato pa se vrne po soprogo. Prvi del čez zelo nevarno reko je bil uspešen. Oscar jo z deklico uspešno preplaval reko in se odpravil še po soprogo. V tistem trenutku je Valeria odšla v vodo za očetom. Ko se je vrnil, da bi jo rešil, je oba ujel močni vodni tok, proti kateremu se je Oscar lahko le vdal. Tok ju je odnesel nazaj na mehiško obalo le 800 metrov stran od mosta, ki je uradni mejni prehod. 

Trupli očeta in deklice so pospremili domov v Salvador.  FOTO: Carlos Jasso, Reuters
Trupli očeta in deklice so pospremili domov v Salvador.  FOTO: Carlos Jasso, Reuters

Njuni trupli je posnela novinarka Julia Le Duc in fotografijo objavila v lokalnem mediju La Jornada. Zgodbo o poskusu prehoda čez reko je slišala od mame Venesse, ki je ostala na mehiški strani. Mediji v Salvadorju so se pogovarjali z družino mladega para, ki so povedali, da niso bili politični azilanti, temveč ekonomski,saj niso vedeli, kako preživeti z Oscarjevo plačo 350 dolarjev mesečno, in da so želeli doživeti svoje »ameriške sanje«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije