KATASTROFALNO

FOTO: Tornado uničil 500 novih avtomobilov

Rekordna sezona viharnih vrtincev v ZDA. Opustošena tudi dva velika avtosalona.
Fotografija: Uničene toyote. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Uničene toyote. FOTO: Reuters

JEFFERSON CITY – Minuli konec tedna so po Združenih državah Amerike znova pustošili tornadi. Tokrat je bila najbolj prizadeta zvezna država Misuri, kjer so pihali vetrovi s hitrostjo do 250 kilometrov na uro, umrli so trije ljudje, nastala je velika materialna škoda. Poleg številnih hiš in poslovnih objektov je tornado opustošil dva velika avtomobilska salona v Jefferson Cityju, oba v lasti Riley Avto Group. V enem so prodajali vozila znamke Toyota, v drugem chevrolete.

Spencer Haney pobira vredne predmete iz uničene hiše svoje babice. FOTO: Reuters
Spencer Haney pobira vredne predmete iz uničene hiše svoje babice. FOTO: Reuters
Uničeni so bili številni novi avtomobili iz skladišča pa tudi vozila, ki so bila na servisu, izložbeni avtomobili in poslopje. Skupno je bilo uničenih okoli 500 avtomobilov, po nekaterih ocenah je bilo škode za 27 milijonov evrov. Generalni direktor salonov Jay Schneider je rekel, da ga zelo zanimajo posnetki nadzornih kamer, saj si ne zna razložiti, kako je lahko škoda tako velika. Tornado je s tal dvignil celo kamione in jih odvrgel na druga vozila. K sreči ob neurju v salonih ni bilo ljudi.

V torek je padel rekord, saj so tornadi pustošili že 12 dni zapored od velike planote do vzhodne obale ZDA. Prejšnji rekord 11 zaporednih dni je bil iz leta 1980, včeraj pa so zabeležili že 13. zaporedni dan neurij. Dr. James Marsh iz Središča za predvidevanje tornadov je povedal: »Običajno imamo dan ali dva pavze, ko se pojavljajo daljša obdobja neurij. Zdaj tega ni.« Zgolj v torek zvečer je bilo več kot ducat tornadov, v ponedeljek jih je bilo v osmih zvezdnih državah skupaj 53.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije