UJETA

FOTO: Tako je Merklova čakala Marjana Šarca

Objavljeno 12. oktober 2018 14.57 | Posodobljeno 12. oktober 2018 16.43 | Piše: A. L., N. K.
Fotografi so jo posneli.
Nemška kanclerka Angela Merkel je takole čakala na slovenskega premierja Marjan Šarec. FOTO: Reuters
BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel in slovenski predsednik vlade Marjan Šarec sta se danes srečala na bilateralnem srečanju. Fotografi so jo ovekovečili še pred prihodom našega premierja, ko je, tako se zdi, roke spravljala iz žepov ali pa vanje. Našega predsednika vlade je sicer sprejela z vojaškimi častmi.

image
Nemška kanclerka Angela Merkel in slovenski predsednik vlade Marjan Šarec. FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in slovenski premier Marjan Šarec sta v Berlinu pohvalila odlične gospodarske odnose med državama, govorila pa sta tudi o pripravah na vrh EU in vprašanjih brexita, migracij in varovanja zunanjih meja EU. Merklova je Slovenijo pohvalila, da opravlja odlično delo pri varovanju zunanje schengenske meje.

Nemška kanclerka je ponudila tudi pomoč pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško. »Nemčija bo podprla vsa prizadevanja za rešitev spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. Seveda je to v prvi vrsti odgovornost obeh strani, ampak ob zelo veliko problemih na svetu si želimo, da bi ta problem lahko rešili,« je prepričana.

Hkrati je poudarila, da javno o tem problemu ne želi razpravljati, saj da se pred novinarji ta tema zagotovo ne bo razrešila. Je pa na novinarsko vprašanje potrdila, da je nemško stališče jasno - arbitražno razsodbo je treba spoštovati.

Slovenija bo branila svoje interese

Slovenski premier pa je glede tega vprašanja poudaril, da se je zdaj mogoče pogovarjati le še o implementaciji arbitražne razsodbe. Slovenija bo branila svoje interese, bo pa tudi v bodoče pri tem vprašanju konstruktivna. Sicer pa Slovenija ne želi biti država »le enega problema«, je dejal.

image
Nemška kanclerka Angela Merkel in slovenski predsednik vlade Marjan Šarec. FOTO: Reuters

Merklova je pogovore s Šarcem označila za zelo dobre. Po njenih besedah so odlični tudi dvostranski odnosi in gospodarsko sodelovanje. Menjava se je v zadnjih letih okrepila na skoraj 12 milijard evrov. Čeprav je Slovenija majhna država, pa je tolikšna menjava »zelo, zelo dobra«, je poudarila nemška kanclerka.

Poudarila je, da sta avtomobilska in tehnična industrija obeh držav zelo tesno prepleteni. Slovenija je tudi zanesljiva država za nemške vlagatelje, je poudarila, hkrati pa se zavzela za še dodatno krepitev sodelovanja.
Deli s prijatelji