MED ŽRTVAMI NI SLOVENCEV

FOTO: Šokantni prizori iz Grčije, številni mrtvi in ranjeni

Očividka: »Videla sem trupla, pogorele avtomobile. Imam veliko srečo, da sem ostala živa.«
Fotografija: Največ žrtev so požari zahtevali v letoviškem kraju Mati 40 kilometrov severovzhodno od Aten. FOTO: Costas Baltas/ Reuters
Odpri galerijo
Največ žrtev so požari zahtevali v letoviškem kraju Mati 40 kilometrov severovzhodno od Aten. FOTO: Costas Baltas/ Reuters

MATI – V hudih požarih, ki so se razplamteli v letoviški vasi Mati in okolici, približno 30 kilometrov vzhodno od Aten, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 60 ljudi, več kot 170 jih je ranjenih. Število mrtvih se spreminja iz ure v uro. »Mati ne obstaja več,« je dejala ena izmed očividk. »Videla sem trupla, pogorele avtomobile. Imam veliko srečo, da sem ostala živa.« Mati leži v pokrajini Rafina in je priljubljen turistični kraj, predvsem za upokojence in družine.

​​


Med žrtvami jih je tudi 26, katerih trupla so odkrili na dvorišču vile v Matiju in jim ni uspelo ubežati ognju, čeprav je morje oddaljeno le nekaj metrov. Številne mrtve so našli tudi na domovih ali v avtomobilih, s katerimi so ljudje skušali pobegniti pred ognjenimi zublji, ter na plažah, le malo stran od vode. Najmanj štiri smrtne žrtve - tri ženske in otroka - so našli v morju, kamor so se mnogi v paniki zatekli pred ognjem.

Pretresljivi posnetki iz Grčije. FOTO: Alkis Konstantinidis, Reuters
Pretresljivi posnetki iz Grčije. FOTO: Alkis Konstantinidis, Reuters

Mnogi so se pred ognjem zatekli v morje, od koder so jih rešili s čolni.

Z ognjenimi zublji se je ponoči borilo več kot 600 gasilcev, številni prebivalci okolice Aten so morali zapustiti domove. Več sto otrok so evakuirali iz počitniških taborov. Več tisoč ljudi je noč preživelo na prostem, v avtomobilih in športnih dvoranah, okoli 700 so jih ribiči in turisti s čolni rešili s plaž in skal, kamor so se zatekli pred ognjem.


Gasilcem je ponoči požare uspelo spraviti pod nadzor, davi pa so za promet znova odprli avtocesto med Korintom in Atenami, ki so jo zaradi močnega dima zaprli v ponedeljek.


Pretresljive fotografije si lahko pogledate v fotogaleriji.


 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije