NENAVADNE LUČI

FOTO: Posnetki NLP presenetili svet

Luči nad Kaikouro posnela avstralska televizija. Zaznali so jih tudi radarji.
Fotografija: So neznani leteči predmeti pred 40 leti obiskali novozelandsko Kaikouro? FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
So neznani leteči predmeti pred 40 leti obiskali novozelandsko Kaikouro? FOTO: Guliver/Getty Images

Decembra 1978, nekaj mesecev po skrivnostnem izginotju pilota Fredericka Valenticha, povezanem s pojavi NLP v Avstraliji, so o neznanih letečih predmetih na nebu poročali tudi iz kraja Kaikoura na Novi Zelandiji. Neznane luči so tovornemu letalu sledile nekaj minut, za kratek čas izginile in se spet pojavile na drugem koncu nočnega neba. Posadka letala je povedala, da so bile nekatere velike kot hiša, druge manjše, a so oddajale bleščečo svetlobo. Pojavile so se še v naslednjih nočeh. Primer opazovanja luči pri Kaikouri je eden najbolj očarljivih in izjemnih primerov opazovanj NLP. Bilo je 21. decembra 1978, ko je posadka tovornega letala družbe Safe Air Cargo med poletom nad ožino Cook proti severnemu delu Nove Zelandije opazovala neznane luči, za katere se je zdelo, da sledijo njihovemu letalu vrste argosy. Trajalo je nekaj minut, luči so večkrat izginile in se spet pojavile drugje na nebu. V bližnji letalski bazi kraljevega Novozelandskega letalstva Blenheim je oficir Ian Uffindel ravno tako opazoval neznane luči na nočnem nebu in jih opisal podobno kot posadka letala. Ena in dve manjši so se nadzorovano gibale tesno skupaj. Prepričan je bil, da ni šlo za letala. Nadzornik letalskega prometa v Wellingtonu John Cordy je potrdil, da so se predmeti pojavili na radarju na tistem območju, ki ga je opazoval Uffindel. NLP je torej zaznal tudi radarski sistem. A šele 30. decembra 1978 so postale luči iz Kaikoure res nekaj posebnega in očarljivega.

NLP na filmskem traku

Takrat so bili avstralski poročevalec Quentin Fogarty, snemalec David Crockett in njegova žena, strokovnjakinja za zvok Ngaire Crockett, na krovu drugega tovornega letala vrste argosy, pilotiral je kapetan Bill Startup, ki je imel 23 let izkušenj in več kot 7000 ur letenja. Letalo je letelo med Wellingtonom in Christchurchom z namenom slediti zgodbi o srečanju z NLP pred nekaj dnevi in tiste noči so se luči vrnile. Pilot in kopilot sta jih opazila blizu obale in nad Kaikouro. Usmerile so žarek proti tlom in nato hitro izginile. Takrat jih je na radarju zaznal tudi stolp za nadzor letalskega prometa v Wellingtonu. »Tam je še ena tarča, ki se je pojavila na vaši levi in je od vas oddaljena kak kilometer in pol,« so sporočili letalu. V pilotski kabini se je pilotoma pridružila televizijska ekipa. Startup je takole opisal, kar je videl: »Bilo je belo, ne preveč bleščeče, ni spreminjalo barve ali utripalo. Videti je bilo kot repna luč letala. Ne vem, kako dolgo sem to opazoval, verjetno ne preveč dolgo. Nisem imel možnosti oceniti višine predmeta glede na letalo.« Predmet je nato izginil iz njegovega zornega polja, prav tako tudi z radarja.


Ameriški znanstvenik je potrdil avtentičnost posnetkov in zanikal vpletenost ribiških ladij.
Ameriški znanstvenik je potrdil avtentičnost posnetkov in zanikal vpletenost ribiških ladij.
Letalo je potem nadaljevalo pot proti Christchurchu in videli so še en NLP; o tem je Startupa obvestilo nadzorno središče. Bili sta zelo svetli luči, ki sta pobliskavali v hitrem zaporedju, na hitro sta spominjali na luči boeinga 737. A v bližini ni bilo nobenega letala. Potem se je pojavil še en NLP, ta je letel v formaciji z argosyjem. Spet jih je o tem obvestil nadzorni center in dodal, da je zdaj dvakrat večji – takrat ge je opazil tudi kopilot Robert Guard. Fogarty je iz pilotske kabine razburjeno poročal, kaj je videl, in dodal, da jim je predmet že dlje sledil. Ko se je letalo približalo Christchurchu, jim je en NLP sledil skoraj do pristanka. Ko se je tovorno letalo opravilo nazaj proti Wellingtonu, je imela Crockettova dovolj NLP, zamenjal jo je Dennis Grant.

Tudi med potjo nazaj so se NLP pojavili in spremljali letalo. Snemalec Crockett je opazoval predmet, oblikovan kot krogla z vrtečimi se črtami. Znova je kontrola zračnega poleta potrdila, da so ga zaznali in mu sledili na radarju. Očividci na letalu so ocenili, da je bil velik kot hiša, videli so utripajoče luči: ena se je hitro spuščala in se potem dvignila z nenavadnim gibanjem. Letalo je varno pristalo v Wellingtonu.

Ne glede na izkušene opazovalce v zraku in na tleh so policija, ministrstvo za obrambo in vojno letalstvo Nove Zelandije trdili, da so bili to, kar so videli ljudje, kar je zaznal radar in kar so posneli na filmski trak, zgolj ribiški čolni, ki so lovili glavonožce, njihove luči pa so se odbijale od oblakov. No, filmski trak je v roke dobil tudi ameriški znanstvenik, fizik, strokovnjak za optiko dr. Bruce Maccabbee, vodilni strokovnjak za neznane leteče predmete, a se z uradnimi novozelandskimi viri ni strinjal. Posnetke je natančno proučil in potrdil, da so avtentični, ter zanikal, da so bile vpletene ribiške ladje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije