POGOVOR SE JE ZAVLEKEL

FOTO: Čas potekel, Pahor pa še vedno pri kraljici

Iz urada predsednika so sporočili, da je bila kraljica izjemno ljubezniva in osupljivo osredotočena na pogovor.
Fotografija: Kraljica Elizabeta II. s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. FOTO: Yui Mok, PA Wire
Odpri galerijo
Kraljica Elizabeta II. s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. FOTO: Yui Mok, PA Wire

LONDON – Britanska kraljica Elizabeta II. je danes sprejela predsednika republike Boruta Pahorja, s katerim je imela daljši pogovor od načrtovanega. Kot so sporočili iz urada predsednika, je bila kraljica izjemno ljubezniva in osupljivo osredotočena na pogovor.

Pahor je po srečanju s kraljico izpostavil, da sta ga presenetili njena informiranost in ocena, kakšne možnosti so dandanes za sožitje v tem nemirnem stoletju. »Vsebinsko je bil pogovor veliko bogatejši, kot bi pričakoval,« je dejal v izjavi TV Slovenija.

Čeprav se kraljica ne opredeljuje do političnih vprašanj, je Pahor ocenil, da se tokrat je in da je tudi od njega pričakovala, da bo delil svoja stališča do vprašanj, ki jo skrbijo.
 

Srečal se je tudi z lordom


Pahor je sicer drugi dan uradnega obiska v Veliki Britaniji začel s položitvijo venca pred obeležje vsem nedolžnim žrtvam vojn pred Westminstrsko opatijo. Ceremonialu je sledil ogled opatije, ki je bila kot nekdanja benediktinska opatijska cerkev zgrajena v 11. stoletju in je eden najbolj znanih sakralnih objektov v Evropi.

V okviru uradnega programa se je predsednik republike danes srečal še s predsedujočim zgornjega doma parlamenta, lordom Normanom Fowlerjem in nekaterimi poslanci poslanske ter lordske zbornice.

Po pričakovanju je bil v ospredju pogovorov izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, ki je predviden za 29. marec. Kot je za TV Slovenija ocenil Pahor, je bilo kosilo s predstavniki različnih političnih skupin zelo pomembno, da je lahko spoznal različne poglede na brexit in kako bi se lahko zadevo uredilo, da ne bi prišlo do izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora.

Opozoril je, da želi na obisku, kot predsednik ene od 27 držav članic EU, izraziti tudi podporo tistim, ki iščejo rešitve, da bodo v dobro Londona, Bruslja ter tudi Ljubljane. »Verjetno ni mogoče najti rešitve, ki bo dobra samo za eno stran, ker ne bo trajnostna,« je dodal.

Po njegovi oceni se Bruselj drži nazaj glede vnovičnih pogajanj in drugih predlogov premierke Therese May, ker ne želi razdeliti evropske javnosti. Da bi se podprlo katerega od premierkinih predlogov, bi morali zagotoviti, da ta uživa podporo britanskega parlamenta, Dublina in da bo pred obravnavo te rešitve ocena vodilnih v Evropski uniji, da ta ne bo razdelila EU27.
 

Nevarnost za obe strani


»Moram reči, da je v našem interesu, da se taka rešitev najde, ker kaotični izhod iz Evropske unije pomeni nevarnost za obe strani, za Veliko Britanijo in države Evropske unije. Nevarnost, da bomo v tej globalno nepredvidljivi situaciji priče dodatnim zapletom,« je povedal Pahor v izjavi. Ob tem je kot zaplete navedel sprva gospodarske in socialne, kasneje pa tudi varnostne.

Brexit zanima tudi Slovence, ki živijo na Otoku, saj bi se utegnili ob trdem izhodu soočiti s številnimi težavami. Z njimi se bo predsednik republike srečal drevi na sprejemu, ki ga bo priredil slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel.

Zadnji dan obiska bo predsednik Pahor v petek obiskal londonsko finančno središče City in se predvidoma sestal s premierko Thereso May.

Pahor, ki se na uradnem obisku mudi kot gost kraljice Elizabete II. in britanske vlade, je uradni obisk začel v sredo s srečanjem s princem Edwardom, s katerim sta spregovorila o nagradah za mlade, vključene v mladinski program Mepi, katerega častni pokrovitelj je britanski princ. Predsednik republike se je sestal tudi z britanskim zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji. Govorila sta predvsem o dvostranskih odnosih in brexitu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije