VENEZUELSKA KRIZA

Evropski voditelji dali ultimat socialističnemu samodržcu

Svetovne velesile so ponovno razdeljene.
Fotografija: Nicolas Maduro ne namerava oditi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nicolas Maduro ne namerava oditi. FOTO: Reuters

Španija, Nemčija, Francija, Nizozemska in Velika Britanija so opozorile venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, da mora v osmih dneh razpisati volitve ali pa bodo uradno priznali opozicijskega voditelja Juana Guaida kot začasnega predsednika države, ki se zadnja leta utaplja v veliki krizi in revščini, Venezuelci pa jo množično zapuščajo.

Guaido se je za predsednika razglasil v sredo, številne države, med njimi ZDA, pa so ga kot voditelja Venezuele tudi uradno priznale.

O dogajanju v tej latinskoameriški državi je razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov, kjer je venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza zavrnil ultimat nekaterih evropskih držav, češ da je Madurovo predsednikovanje legitimno.

Medsebojne obtožbe

Zasedanje Varnostnega sveta je pokazalo, da so svetovne velesile ponovno razdeljene. Zunanji minister ZDA Mike Pompeo je Rusijo in Kitajsko obtožil, da podpirata propadli režim v Venezueli, ruski ambasador v ZN Vasilij Nebenzija pa Washington, da je skoval zaroto proti Maduru.

Maduro, ki je kot predsednik prisegel v začetku mesece, čeprav je opozicija volitve označila za prirejene, je na mestu predsednika Venezuele nasledil Huga Chaveza. Voditelj t. i. bolivarske revolucije v Venezueli, med katero je nacionaliziral številna naftna podjetja, je umrl leta 2013.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije