NEVIHTA CIARA

Evropa v primežu silovite nevihte: na tisoče ljudi brez elektrike, veter 150 km/h (VIDEO)

Najhujše je nevihtna fronta prizadela Veliko Britanijo, kjer je v 24 urah ponekod padlo več kot 150 milimetrov dežja.
Fotografija: FOTO: Youtube
Odpri galerijo
FOTO: Youtube

Severozahod Evrope se je znašel v primežu nevihte Ciara, zaradi katere so odpovedali na stotine poletov in železniških potovanj. Vremenska ujma je povzročila precejšnjo škodo in poplave, v Veliki Britaniji in na Irskem je brez elektrike ostalo na tisoče gospodinjstev. Na severu Francije zaradi vetra in nevarnosti poplav velja oranžni alarm.

Najhujše je nevihtna fronta prizadela Veliko Britanijo, kjer je v 24 urah ponekod padlo več kot 150 milimetrov dežja. Zlasti območja na severu Anglije so prizadele poplave – ulice so bile denimo popolnoma poplavljene v mestih Hebden Bridge in Mytholmroyd. Še danes zlasti na tem območju in ob južni obali velja preko 170 opozoril pred poplavami.


Mnogi poleti, vlaki in trajekti so bili bodisi odpovedani bodisi so imeli zamude. V nedeljo so do nadaljnjega ustavili tudi trajektne povezave med Dovrom in francoskim pristaniščem Calais.

V nedeljo zvečer je bilo brez elektrike 62.000 domov v celotni Veliki Britaniji. Nevihta se sicer umika iznad območja, a kot svarijo vremenoslovci, to še ne pomeni mirnejšega vremena. Svarila so tako danes še vedno v veljavi zaradi močnega vetra, obilnega deževja in snega. Najhitrejše sunke vetra so zabeležili v Aberdaronu, kjer je pihal s hitrostjo 150 kilometrov na uro.

Oranžni alarm tudi drugod po Evropi

Oranžna stopnja ogroženosti zaradi nevarnosti poplav na obalnih območjih velja tudi na Irskem, kjer je bilo brez oskrbe z električno energijo 10.000 domov, kmetij in podjetij.

 

Prav tako oranžni alarm so razglasili tudi v Belgiji, kjer so odpovedali okrog 60 poletov v Bruselj in od tam. V mestu je močan veter podiral drevesa in poškodoval nekaj stavb. Veter je ponekod dosegel hitrost najmanj 130 kilometrov na uro.

Nevihtni začetek tedna je dočakala tudi Nemčija, kjer vozi komajda kakšen vlak. Vlak med Amsterdamom in Berlinom z nekaj več kot 300 potniki na krovu je naletel na padlo drevo, a mu je po dveh urah uspelo doseči najbližjo postajo. Številna letališča so morala odpovedati polete.



Ciara, ki jo v Nemčiji sicer imenujejo Sabine, je državo dosegla s severa, izjemno močan veter pa danes pričakujejo tudi na jugu države, kjer naj bi sunki dosegli hitrost do 140 kilometrov na uro. Kar nekaj šol je zaradi varnosti danes zaprtih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nevihta je številne nevšečnosti povzročila tudi na Danskem, Norveškem in Nizozemskem. Odpovedali so okrog 240 poletov na amsterdamskem letališču Schiphol.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije