OBISK V BEOGRADU

FOTO: Evforija v Srbiji, Putin pljunil po Evropski uniji

Ruskega predsednika je na ulicah pričakalo več kot 120 tisoč Srbov.
Fotografija: Putin na obisku v Srbiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Putin na obisku v Srbiji. FOTO: Reuters

BEOGRAD – Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjih pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu povedal, da Rusija podpira obojestransko sprejemljivo rešitev spora med Kosovom in Srbijo. Vučić pa je izpostavil, da so pripravljeni na kompromise, a da ne bodo pristali na poniževanje s Kosova.

»Zavzemamo se za sprejemljivo rešitev na podlagi resolucije 1244,« je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta povedal Putin. »Vendar pa na žalost zadnje čase kosovske oblasti sprejemajo provokativne ukrepe, s katerimi so zaostrili situacijo,« je dejal. Dodal je, da je vzpostavitev kosovske vojske »neposredno kršenje« resolucije, kar vodi v destabilizacijo.

Ruskega predsednika je pozdravila množica ljudi. FOTO: Reuters
Ruskega predsednika je pozdravila množica ljudi. FOTO: Reuters
Tudi Vučić je povedal, da sta ustanovitev kosovske vojske in uvedba carin na blago iz Srbije v nasprotju s to resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 1999. Gre za resolucijo, ki mednarodnim silam pod poveljstvom Nata Kfor podeljuje mandat za razorožitev nezakonitih oboroženih sil kosovskih Albancev.

Srbski predsednik je ocenil še, da Priština v nasprotju z Beogradom ni pripravljena na kompromise, vendar pa Srbija ne bo nikoli dopustila, da jo nekdo ponižuje.

Putin: Evropska unija svoje delo opravlja slabo

Putin je o morebitni vključitvi Rusije v reševanje vprašanja Kosova dejal, da so od nekdaj aktivno sodelovali pri tem, vendar pa neposredno posreduje Evropska unija, ki to po njegovem mnenju počne slabo.

Vučić se je ob tem Rusiji zahvalil za podporo srbski teritorialni celovitosti in neodvisnosti na mednarodnem prizorišču. Srbija je bila po njegovih besedah vedno zadovoljna tudi z vojaškim sodelovanjem, saj je bila Rusija vedno korektna, omogočala pa je nakupe opreme po zelo ugodnih cenah.

Pojasnil je še, da je Beograd uredil vse potrebno za priključitev na plinovod Turški tok, po katerem bo plin tekel iz Rusije čez Turčijo in Bolgarijo do Srbije. Od tega plinovoda Srbija veliko pričakuje, saj je »ruski plin najboljši in najcenejši«, Vučićeve izjave navaja Beta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije