SOVRAŽNI GOVOR

Esesovec ne obžaluje poboja 86 Francozov

Karl Münter je prepričan, da so si smrt zaslužili, ker so hoteli pobegniti.
Fotografija: Karl Münter ne obžaluje poboja med drugo svetovno vojno.
Odpri galerijo
Karl Münter ne obžaluje poboja med drugo svetovno vojno.

BERLIN – Danes 96-letni Karl Münter iz Nemčije je bil pripadnik zloglasne nacistične enote SS. Na vesti ima 86 Francozov, odraslih in otrok, ki jih je pomoril med drugo svetovno vojno, na stara leta pa se bo najbrž moral zagovarjati zaradi sovražnega govora. V Franciji je bil zaradi pomora nedolžnih v odsotnosti obsojen na smrt že leta 1949, a mu je v Nemčiji uspelo ubežati roki pravice. Njegova podoba je spet prišla na plan decembra lani, ko je dal intervju za televizijsko postajo NDR. Rekel je, da so si moški zaslužili smrt, ker so hoteli pobegniti. Prav tako je nasprotoval podatku, da je bilo med holokavstom pomorjenih šest milijonov Judov.

Münter v uniformi zloglasne nacistične enote SS
Münter v uniformi zloglasne nacistične enote SS
»V Nemčiji ni bilo milijonov Judov v tistem času. Ta številka, šest milijonov, je napačna,« je povedal Münter. Glede streljanja na žrtve je dejal: »Če aretiram moškega, sem zanj odgovoren. In če pobegne, imam pravico, da ga ustrelim.« Kar se tiče pokola 86 moških v vasi Ascq v Franciji 1. aprila 1944 je poudaril, da je bil tam, a da ni streljal. Je pa priznal, da mu ni žal za sodelovanje v vojnih zločinih in da se z nostalgijo spominja Tretjega rajha. »Zakaj bi obžaloval? Saj nisem streljal.« Prepričan je, da enota SS ni naredila ničesar kriminalnega med vojno. Nekateri prebivalci kraja Ascq naj bi bili, kot še pravi, celo veseli, ko so prišli v kraj. Glede poboja domačinov so nacistične oblasti takrat zatrjevale, da je šlo za teroriste.

V francoski vasi Ascq je bilo aprila 1944 pomorjenih 86 Francozov.
V francoski vasi Ascq je bilo aprila 1944 pomorjenih 86 Francozov.
Zanikanje holokavsta je sicer v Nemčiji kaznivo dejanje, zato tožilci glede Münterjeve izpovedi preverjajo, ali bi ga lahko sodno preganjali. Münter je po vojni živel mirno življenje v zvezni deželi Spodnja Saška in je delal v lokalni poštni poslovalnici. Ko je postal ikona in heroj nemške neonacistične skupine, se je začel pojavljati na shodih skrajnih desničarjev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije