OPERACIJA V SIRIJI

Erdogan grozi Evropi: Poslali vam bomo 3,6 milijona beguncev

Turčija napadla Kurde na severozahodu Sirije.
Fotografija: Erdoganova grožnja Evropi je jasna. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Erdoganova grožnja Evropi je jasna. FOTO: Reuters

ANKARA – Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan se je odzval na kritiko vojaške operacije, ki jo je njegova država začela v Siriji, in zagrozil, da bo dovolil milijonom beguncev, da se podajo v EU.

V govoru poslancem njegove vladajoče stranke AK je dejal, da bo Evropa čutila posledice, če bodo turške vojaške operacije označili za invazijo: »Odprli bomo vrata in poslali 3,6 milijona beguncev proti vam.«

Grožnja prihaja po tem, ko je odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker Ankaro opozoril, da mora končati svoje operacije na severovzhodu Sirije. Dodal je, da operacija ne bo delovala in da Turčija ne bi smela pričakovati pomoči Evrope pri ustanavljanju t. i. varnega območja.

Turčija je operacijo začela v ponedeljek, da bi ustavila t. i. varno območje na sirski strani meje. Območje tam nadzirajo Kurdi, ki so jih ZDA podpirale v njihovem boju proti Islamski državi, Ankara pa jih ima za teroriste. Erdogan je sporočil, da so turške sile ubile že 109 bojevnikov od začetka operacije.

ZDA, ki zanikajo, da so Turčiji dale zeleno luč za napad na Kurde, medtem pripravljajo predlog zakona o uvedbi sankcij proti Turčiji zaradi napada.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije