LADJA ALTA

Dve leti tavala po valovih

V irsko ribiško vasico je priplula ladja brez posadke. Alta je od leta 2018 tavala po Atlantskem oceanu.
Fotografija: Altino posadko je rešila ameriška obalna straža, za ladjo pa ni poskrbel nihče. VIR: YouTube
Odpri galerijo
Altino posadko je rešila ameriška obalna straža, za ladjo pa ni poskrbel nihče. VIR: YouTube

Za potopljena in zapuščena plovila so odgovorni lastniki, a zaradi visokih stroškov odvoza jih pogosto raje prepustijo kruti usodi morja. Takšna je tudi zgodba 77 metrov dolge Alte, ki je valove prvič občutila leta 1976, nazadnje pa je potovala pod zastavo Tanzanije.
Dve leti jo je nosil ocean, očitno je Irska zadnja postaja. VIR: YouTube
Dve leti jo je nosil ocean, očitno je Irska zadnja postaja. VIR: YouTube

A leta 2018, ko so jo med plovbo od Grčije proti Haitiju doletele težave z električno napeljavo, je 10-člansko posadko z območja Bermudov rešila ameriška obalna straža, Alta pa je ostala sama sredi širnega morja.
 

Številni duhovi na gladini


Ker iz nje niso iztekale nevarne snovi, ekoloških skrbi ni bilo in ni nihče poskrbel za odvoz ter uničenje, prav tako je potihnil lastnik, ni izkazal interesa za plovilo na nenavadni odisejadi po Atlantskem oceanu, kjer jo je sredi lanskega leta opazila že britanska kraljeva mornarica.


Glede na tokove je takrat romala proti Afriki, od tam pa je najverjetneje krenila proti Španiji. Pred dnevi se je prikazala ob irski obali, pravzaprav so jo valovi ponesli vse do ribiške vasice Ballycotton, silovito neurje Dennis pa jo je potisnilo med skalovje, kjer se je očitno zagozdila.

Čudežno, Alta je videti povsem nepoškodovana, na burnem oceanu se je očitno tudi sama povsem dobro znašla, a oblasti radovedne prebivalce vendarle opozarjajo, naj se atrakciji nikar ne približujejo, saj je območje, kjer se je plovilo zagozdilo, skalovito in nevarno, povrhu pa morajo ladjo temeljito pregledati strokovnjaki, tudi ekologi, in oceniti morebitno okoljsko škodo.


O Altini usodi bo glede na vztrajen molk lastnika nazadnje morda odločalo Združeno kraljestvo, po morju pa še vedno brezciljno roma veliko plovil, poroča britanski Guardian: tako so Mary Celeste 1872. opazili pred gibraltarsko ožino, o posadki ni bilo ne duha ne sluha. Mnogo pozneje, 2006., je tanker Jian Seng sam priplul do avstralskega Queenslanda, prav tako brez posadke in brez znanih podatkov o lastniku. Pred štirimi leti pa je Irsko dosegla lesena plavajoča hiša, opremljena celo s sončnimi celicami: zgradil jo je kanadski okoljevarstvenik, a plovilo potem menda prodal. Kako se je hiša znašla na drugem koncu oceana, ostaja skrivnost 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije