ZALOMILO SE JE

Dva dni se je plazil z zlomljeno nogo

Avstralski pohodnik se je v Brisbanu pri padcu hudo ranil. Zlomil si je tudi roko, reševalno akcijo je sprožila bivša.
Fotografija: Na srečo si je za silo lahko pomagal sam. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Na srečo si je za silo lahko pomagal sam. FOTO: Guliver/getty Images

BRISBANE – Tudi najbolj izkušenim se lahko pripeti nesreča! Tako je navdušen pohodnik Neil Parker med raziskovanjem narave v Queenslandu padel z vrha slapu in si zlomil nogo ter zapestje. Dva dni se je plazil po skalovju in skozi grmičevje, če ne bi imel izkušenj tudi z reševanjem, bi verjetno umrl, je pogumni 54-letni Avstralec pozneje v bolnišnici povedal novinarjem.

Takšen pohod je opravil že velikokrat, a tokrat se mu je zalomilo.
Takšen pohod je opravil že velikokrat, a tokrat se mu je zalomilo.
Padel je kar šest metrov globoko, se spominja, pri tem je izgubil mobilni telefon in tako možnost, da bi sredi samote poklical pomoč. Nogo si je zlomil v gležnju, pripoveduje, ud se je preprosto prelomil na pol; pri vsakem prestopu jo je moral dobesedno prenesti v korak, vsakokrat je lahko napredoval le za meter in pol, potem je že sledil počitek, se spominja kalvarije. Izlet naj bi trajal le tri ure, a je kljub izkušnjam ugotovil, da je med pripravami tudi sam zagrešil več napak: denimo, nikogar ni obvestil, da odhaja na izlet, prav tako si še vedno ni kupil svoje radijske postaje – njegovo je po ločitvi namreč vzela žena. »Po tem slapu sem plezal že velikokrat, a dovolj je samo trenutek neprevidnosti,« pravi Parker.

Iz obližev, povojev in pohodnih palic si je izdelal opornico za nogo in si tako nekoliko olajšal pot do razcepa, za katerega je upal, da bo tam srečal kakšnega pohodnika.

A tam so ga pričakali kar reševalci, saj so zaskrbljeni sodelavci poklicali Parkerjevo nekdanjo ženo, ko ga niso mogli priklicati, bivša pa je pravilno sklepala, da se mu je zalomilo na kakšnem pohodu, in tako sprožila iskalno akcijo. Opazil ga je helikopter, reševalci pa so poškodovana uda in pretresenega pohodnika takoj ustrezno oskrbeli in prepeljali v bolnišnico, kjer uspešno okreva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije