POZOR, OŠPICE!

Država svetuje: Izobesite rdeče zastave, imamo epidemijo najbolj kužne bolezni

Prebivalci Samoe so pod strogim nadzorom, oblasti so začele množično cepljenje.
Fotografija: V novembru so v Sloveniji ugotovili nekaj primerov ošpic. FOTO: Blažž Samec, Delo
Odpri galerijo
V novembru so v Sloveniji ugotovili nekaj primerov ošpic. FOTO: Blažž Samec, Delo

Na Samoi so zaradi epidemije ošpic, ki je doslej zahtevala 62 smrtnih žrtev, danes začeli dvodnevno množično cepljenje prebivalstva. Kot so sporočile oblasti te tihomorske otoške države, je v času cepljenja zaprta večina cest, javnih ustanov, podjetij in trgovin. Za vozila v zasebni lasti danes večino dneva velja prepoved vožnje, prekinjene so trajektne povezave med otoki.


Zaprli šole, vrtce in univerze


Med državami z največ obolelimi sta tudi Italija in Srbija. FOTO: Shutterstock
Med državami z največ obolelimi sta tudi Italija in Srbija. FOTO: Shutterstock
Prebivalcem oblasti svetujejo, naj ne zapuščajo domov in naj izobesijo rdečo zastavo, če so v njihovem gospodinjstvu člani, ki še niso bili cepljeni. Oblasti v državi, ki šteje vsega skupaj 200.000 prebivalcev, so od začetka novembra zabeležile več kot 4200 obolelih za ošpicami, od srede so našteli 165 novih primerov. Zaradi epidemije, ki je smrtne žrtve zahtevala predvsem med otroki, so sredi novembra razglasili izredne razmere ter zaprli šole, vrtce in univerze. Uvedli so tudi obvezni program cepljenja.

Na Samoi je bila doslej stopnja precepljenosti nizka (od 28 do 40 odstotkov). Svetovna zdravstvena organizacija nizko stopnjo precepljenosti pripisuje močni kampanji proti cepljenju.


Preplah tudi v Sloveniji: v Škofji Loki razsajajo ošpice


Na območju ZD Škofja Loka so zdravstveni delavci opazili povečano število bolnikov z ošpicami. Morebitne okužene opozarjajo, naj ne vstopajo v zdravstveni dom, če pri sebi opazijo bolezenske znake, kot so izpuščaji, prehlad, vnetje očesnih veznic ...

Do decembra je bilo v Sloveniji potrjenih 23 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Za njimi zbolijo predvsem necepljene osebe, ki prenesejo okužbo na nezaščitene osebe, kar povzroči izbruh ošpic, so navedli na NIJZ.

Na NIJZ svetujejo, da osebe, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki, podobni ošpicam, ostanejo doma in se o nadaljnjih ukrepih posvetujejo s svojim zdravnikom, saj so ošpice ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije