ODREZANI OD SVETA

Družina Maljković mora preživeti z 200 evri: »Elektrika je luksuz, ki ga nimamo«

Država jim je ponudila zapuščeno hišo, ki nima niti oken.
Fotografija: Gornja Stupnica je odrezana od sveta. FOTO: Google Maps
Odpri galerijo
Gornja Stupnica je odrezana od sveta. FOTO: Google Maps

GORNJA STUPNICA – Velikonočni prazniki so tu in mnoge družine razmišljajo o prazničnih dobrotah, ki jih bodo postavile na mizo, toda ponekod nimajo niti izpolnjenih osnovnih pogojev za življenje.

Ekipa 24sata je obiskala družino Maljković, ki živi v od vseh pozabljeni hrvaški vasici Gornja Stupica. Prav ta družina pomeni praktično celo vas, saj v njej ni drugih otrok, šole in trgovine. Trije otroci, njihovi starši in babica živijo od pokojnine, ki znaša 900 kun (dobrih 120 evrov), in od 600 kun (80 evrov) socialne pomoči. 8-letna Mila hodi v šolo v Rujevac, ki je od njihovega doma oddaljen sedem kilometrov, kmalu pa se ji bo tam pridružila tudi njena sestrica Marina, ki ima trenutno štiri leta. Kadar je slabo vreme, torej dež ali sneg, šolski avtobus ne vozi. Njun brat Radomir je ravno zaradi tega opustil nadaljnje šolanje. 

Krava jim je poginila

Država je družini ponudila zapuščeno hišo, ki je bližje šoli, ampak kot pravi mati Anka, ta ne pride v poštev, saj nima niti oken. Če bi jim pomagali še z gradbenim materialom, s katerim bi hišo lahko sami obnovili, bodo seveda zgrabili priložnost. Velikonočni prazniki bodo za družino še toliko težji, saj jim je po vrhu vsega poginila še krava, ki jim je dajala nadvse potrebno mleko. Novinarja je v tej srce parajoči zgodbi še posebej ganila najmlajša Marina, ki mu je brez oklevanja ponudila vrečo bombonov, kljub temu da si jih lahko privoščijo le enkrat letno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije