SPREMEMBE

Dan D za Nemčijo: Merklova se poslavlja

Po 18 letih vodenja stranke bo to mesto prepustila nekomu drugemu.
Fotografija: Angela Merkel. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Angela Merkel. FOTO: Reuters

HAMBURG – Nemški krščanski demokrati (CDU) bodo danes na kongresu v Hamburgu izbirali novo vodstvo stranke. Potem ko se je kanclerka Angela Merkel v oktobru odpovedala vodenju, bo danes znan nov prvak ali prvakinja CDU. Med vidnejšimi kandidati so generalna sekretarka Annegret Kramp Karrenbauer, odvetnik Friedrich Merz in zdravstveni minister Jens Spahn.

Vodilni kandidati predstavljajo dve struji stranke. Medtem ko bi Kramp Karrenbauerjeva nadaljevala bolj sredinsko usmeritev CDU, se njena moška rivala zavzemata za bolj gospodarsko liberalne vrednote in vrnitev v bolj desno politiko. Poleg njih se sicer za kandidaturo poteguje še več drugih manj vidnih članov CDU.

Vodstvo CDU se je sicer na določenih zasedanjih srečalo že v četrtek, danes pa bodo z ekumensko mašo uradno zagnali dvodnevni kongres, ki bo prinesel številne spremembe v najmočnejši nemški stranki. Po ugibanju nemških medijev bi se lahko kandidati za novega predsednika stranke predstavili okoli 14. ure, po 16. uri pa bi se lahko začelo glasovanje. V Hamburgu pričakujejo več tisoč gostov, a bo o novem vodstvu odločal 1001 delegat. Če kandidat za predsednika CDU v prvem krogu ne bo dobil absolutne večine, bo sledil drugi krog z dvema finalistoma.

Poleg novega šefa stranke bodo odločali tudi o drugih članih predsedstva. Novega generalnega sekretarja pa bo po izvolitvi predlagal sveži predsednik CDU, predvidoma bodo o tem glasovali v soboto.

Merklova se tako po 18 letih poslavlja od vrha CDU, a namerava še do konca mandata voditi nemško vlado. Vsi trije vidnejši kandidati so ji že izrazili podporo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije