SLABI REZULTATI

Črno leto za hrvaški turizem: takšne so številke

V letošnjem poletju so zabeležili 59 odstotkov manj obiska.
Fotografija: Motiv s plaže v Makarski. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Motiv s plaže v Makarski. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na Hrvaškem so v prvih osmih letošnjih mesecih zabeležili 6,8 milijona obiskov, kar je 59 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Obenem so zabeležili 47,6 milijona nočitev, kar pomeni 53 odstotkov lanskih nočitev, so objavili danes v Zagrebu.

Slovenske nočitve in obiski so bili v prvih osmih mesecih na več kot 80 odstotkov lanskih.

Najboljše v Istri

Od začetka leta do konca avgusta so v Hrvaški zabeležili 5,5 milijona gostov iz tujine, ki so opravili 38,3 milijona nočitev, je sporočilo hrvaško ministrstvo za turizem in šport. Hrvaških turistov je bilo 1,3 milijona, njihovih nočitev pa 9,2 milijona.

Največ nočitev tujih turistov je bilo iz Nemčije (11,2 milijona) in Slovenije (7,6 milijona). Sledijo Poljska (štiri milijone), Češka (3,1 milijona), Avstrija (2,3 milijona), Italija (1,4 milijona), Madžarska (1,3 milijona) in Slovaška (1,1 milijona). Hrvaški gosti so večinoma bili v zasebnih namestitvah, v katerih je bilo zabeleženih 20,3 milijona nočitev. V kampih je bilo 7,9 milijona nočitev, v hotelih pa 5,9.

Motiv s plaže v Makarski. FOTO: Jure Eržen, Delo
Motiv s plaže v Makarski. FOTO: Jure Eržen, Delo


Hrvaška Istra je vodilna v državi, ko gre za turistične nočitve, saj je imela 11,9 milijona nočitev. V primorsko-goranski županiji je bilo 9,7 milijona nočitev, v zadrski 8,6 milijona in v splitsko-dalmatinski 8,3. Najbolj obiskani so bili otok Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenica in Mali Lošinj.

Presegli slabe napovedi

Na ministrstvu so poudarili, da so dosedanji rezultati turističnega prometa na Hrvaškem sicer presegli napovedi svetovne turistične organizacije (UNWTO), da bodo letošnji turistični rezultati na ravni 30 odstotkov lanskih. Posebej so izpostavili, da je bil turistični promet julija in avgusta letos na ravni 54 odstotkov obiskov in 62 odstotkov nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar je Hrvaško postavilo v vrh sredozemskih turističnih držav.

Šef hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić je ob objavi turističnih rezultatov dejal, da se med pripravami za naslednje turistično leto želijo še bolj predstaviti kot varna turistična država s poudarkom na trgih, ki so se tudi letos najbolj odzvali na hrvaške oglaševalske dejavnosti, kot so Nemčija, Slovenija, Avstrija, Poljska, Češka, Italija, Slovaška in Madžarska.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije