Covid-19 v opustelem romarskem Medžugorju

Romarsko Medžugorje je eno večjih žarišč epidemije v BiH. Zlohotni virus je iz Italije prinesla malomarna redovnica.
Fotografija: Nuna je hudo zbolela, pomagajo ji z respiratorjem. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Nuna je hudo zbolela, pomagajo ji z respiratorjem. FOTO: Cropix

Znameniti kraj tokrat ni v središču pozornosti zaradi novega čudeža, žal je postal eno večjih žarišč novega koronavirusa v Bosni in Hercegovini. Poročilo pravi: izolirani so vsi duhovniki iz župnije sv. Jakoba v Medžugorju, 23 starejših redovnic iz samostana v Miletini ter 60 stanovalcev in osebja v Materini vasi, kjer skrbijo za sirote in otroke, potrebne pomoči.

Devica Marija je zdaj nemočna. FOTO: MEĐUGORJEPRESS
Devica Marija je zdaj nemočna. FOTO: MEĐUGORJEPRESS

Novi koronavirus je v samostan prinesla redovnica, ki je prišla iz Italije in ni spoštovala ukrepa samoizolacije. Pripotovala je iz Rima in kasneje sodelovala na duhovni obnovi v kraju Bijelo Polje pri Mostarju, obiskovala sorodnike po vsej Hercegovini in se vrnila v samostan, tam pa je njena bolezen napredovala. Zdaj ji v bolnišnici pomagajo z respiratorjem. V zdravstvenem domu v mestu Ljubuški na zahodu države je nuna sprva zanikala, da je bila v Italiji, zato so jo zdravili kot bolnico z običajno pljučnico. Zdaj je polovica tamkajšnjega osebja v samoizolaciji, štab civilne zaščite v Mostarju pa je vsem, ki so bili v zadnjih 20 dneh v stiku z redovnicami, redovniki ali duhovniki v Medžugorju, zapovedalo, da ostanejo doma.


V kritičnem stanju

»Okužena nuna je v kritičnem stanju, duhovnik in še ena redovnica sta v srednje težkem stanju,« je bosansko-hercegovskim medijem povedal infektolog iz mostarske bolnišnice dr. Jurica Arapović. Medžugorje, nekoč eden najrevnejših hercegovskih krajev, od leta 1981, ko se je šestim vernikom domnevno prikazala devica Marija, podobno kot v francoskem Lurdu in portugalski Fatimi, pa romarsko središče, ki ga vsako leto obišče približno milijon vernikov, je danes prazno in pusto. Nikoli več ne bo, kot je bilo, zdaj objokujejo v žalostnem mestu, ki se je pred leti razvilo v svojevrsten zabaviščni park, verski Las Vegas, poln čustev, želja in upov pa tudi komercialnega kiča. A zdaj, ko se je v njem naselil covid-19, mu niti devica Marija ne more pomagati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije