Covid 19 odnesel tudi olimpijske igre

Olimpijski komite je sprejel predlog japonskega premierja, da se olimpijske igre preložijo za eno leto. 
Fotografija: Olimpijske igre bodo na sporedu leto dni kasneje. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Olimpijske igre bodo na sporedu leto dni kasneje. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Japonski premier Šinzo Abe je predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger (OI) v Tokiu za eno leto. Predlog je danes v telefonskem pogovoru predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasu Bachu, ki ga je po besedah Abeja sprejel. MOK je že uradno potrdil, da so OI prestavljene. Japonska tiskovna agencija Kyodo News je sicer prva poročala o prestavitvi iger na leto 2021.

Tokio 2020. FOTO: Wikipedia.com
Tokio 2020. FOTO: Wikipedia.com

Na sporedu bodo leto kasneje


Bržkone gre pri potrebnih potrditvah za formalnosti, saj so se današnjega pogovora z Bachom udeležili tudi predsednik organizacijskega odbora iger Joširo Mori, guvernerka Tokia Juriko Koike in ministrica za olimpijske igre Seiko Hašimoto. Igre bi morale biti od 24. julija do 9. avgusta.

Abe je dejal, da se je Bach 100-odstotno strinjal, ko mu je Japonska predlagala preložitev iger za leto dni. Za zdaj natančni datum OI 2021 še ni znan, iz MOK pa so še sporočili, da se bodo tudi igre prihodnje leto imenovale Tokio 2020. 
»Zaradi skrbi za zdravje vseh športnikov olimpijcev in vseh déležnikov iger smo se skupaj odločili, da bodo poletne olimpijske in paraolimpijske igre Tokio 2020 na sporedu prihodnje poletje. Natančen datum še ni znan,« so uradno sporočili iz MOK. Izvršni odbor organizacijskega odbora se bo na seji sestal prihodnji ponedeljek in do takrat verjetno skušali uskladiti datum iger prihodnje leto.

Prevladal je razum


Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec se je odzval na današnjo odločitev o prestavitvi poletnih olimpijskih iger. Za STA je dejal, da prestavitev še ni uradna, a ne pričakuje, da bi še prišlo do zapletov. »Odločitev je najpomembnejša za športnike, ki so se tako končno znebili stresa glede treningov in priprav. Športnik se enostavno ne more pripraviti, če ne ve, ali in kdaj bo tekma. S prestavitvijo se bodo prav tako povečale možnosti, da se športniki enakovredno pripravijo na igre, ko se bo pandemija umirila. Odločitev je pravilna in tudi v skladu z agendo 2020, ki izpostavlja, da je športnik srce iger.«

»Zaradi razmer in nezmožnosti treninga so bili športniki pod velikim stresom, zdaj se bodo lahko sprostili in začeli razmišljati, kako naprej, s tem bodo lažje čakali na čas, ko se bo položaj izboljšal. Takšna poteza prirediteljev bo imela tudi pozitivne učinke na prihodnost, saj so pokazali, da so jim ne glede na gospodarske posledice mar športniki in da je njihovo zdravje na prvem mestu. Hvala bogu, da je še pravočasno prevladal razum.«

Glavni funkcionar slovenskega športa je bil eden prvih, ki je javno opozoril, da bi bile igre julija in avgusta neumnost, njegove besede pa so imele močan odmev v tujih medijih, kar je dalo pogum tudi drugim zvezam, da so se uprle trmastemu vztrajanju Bacha pri odločitvi, da iger še ne bo prestavil. »To, kdo je bil prvi, ni pomembno. Pomembno je, da nam je s svojimi zahtevami uspelo. Smo pa tudi mi s pomočjo medijev in njihovih mrež pokazali, da obstajamo,« je še povedal Gabrovec, ki je tudi zadovoljen, da OKS ne bo imel dodatnih stroškov, ki bi jih povzročile morebitne 14-dnevne karantene športnikov pred igrami, predvsem pa logistika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije