KIBORG

Človek z anteno v glavi: zanj še niso iznašli zdravila

Objavljeno 13. junij 2018 22.15 | Posodobljeno 13. junij 2018 22.18 | Piše: Jaroslav Jankovič
Neil Harbisson je kiborg, človek stroj z montirano anteno v glavi.
Antena je del njegovega telesa. FOTO: Jaroslav Jankovič
LJUBLJANA – Pa nas je obiskal, marsovček ali pa vesoljček iz druge galaksije, bi lahko rekli. V resnici je leta 1984 v Belfastu na Severnem Irskem rojeni in v Kataloniji živeči umetnik Neil Harbisson prvi priznani kiborg, človek stroj, ki si je leta 2004 v glavo dal vgraditi čisto pravo anteno. Pa ne da bi poslušal radio, ampak da bi videl barve. Harbisson se je namreč rodil z izjemno hudo barvno slepoto, pravzaprav je videl svet okoli sebe siv.
Rešil drevesa
Neil Harbisson je mladost preživel v obmorskem katalonskem mestecu Mataro, kjer so lokalne oblasti hotele požagati tri drevesa. Kot najstnik se je zavlekel v duplo za nekaj dni in tako s svojim uporom dosegel, da so si premislili. Drevesa rastejo še danes.

Ideja o tem, kako se bomo združili s stroji in vsi postali kiborgi, je stara stoletje. Nekakšni kiborgi so danes ljudje z umetnimi zaklopkami srca, vstavljenimi žilnimi opornicami, umetno nogo, skratka ljudje z bionskimi ali robotskimi vsadki, implantati. Nekateri menijo, da je tudi človek s slušnim aparatom ali kontaktnimi lečami kiborg, kar pomeni, da nas niti ni tako malo.
image
Antena je del njegovega telesa. FOTO: Jaroslav Jankovič

Vendar gre v glavnem za medicinske kiborge, kar pomeni, da so v svojem telesu izgubljeno funkcijo nadomestili z napravo ali umetnim delom. Na drugi strani pa imamo izboljšanega kiborga, kamor deloma spada tudi Harbisson, ki si je z vgradnjo antene v glavo izboljšal vid in vzpostavil komunikacijo z vesoljem.
S pomočjo tehnologije v lastnem telesu bi si lahko pozimi ogrevali telesa in jih poleti hladili.

Ko je zdravnikom predstavil idejo, da bi si v glavo vstavil anteno, so ga čudno gledali, toda na razumevanje je naletel v Barceloni, kjer je študiral umetnost in klavir. Leta 2004 so mu na zadnji del lobanje namontirali kakih 25 centimetrov dolgo anteno, ki se mu v polkrogu upogiba nad glavo.
Barv ne vidi, temveč jih občuti kot slušne vibracije, tudi infrardečo in ultravijolično, ki je s prostim očesom ne vidimo.
image
S pomočjo antene sliši barve iz vesolja. FOTO: Wikipedia

Neil Harbisson, ki je te dni v Ljubljani gost in predavatelj na 7. slovenski konferenci o digitalnem komuniciranju Diggit, nam je v kratkem pogovoru zagotovil, da antena, ki mu štrli iz glave, ni dodatek telesu. »Je del mojega telesa. Zato sem tako velik, kolikor seže antena nad glavo, ko jo raztegnem,« poudarja možakar nižje rasti.

Policisti nad anteno

Britanska vlada mu je priznala status kiborga, na osebni izkaznici, potnem listu ali vozniškem dovoljenju je njegov portret z anteno, ki je del njega tako kot roka, noga ali srce.
Antena je njegovo umetno ustvarjeno čutilo, ki ga po njegovih besedah napajajo možgani in ne baterije ali druga naprava.
image
Neil Harbisson je visok toliko, kolikor lahko raztegne anteno. FOTO: Jaroslav Jankovič

Ali mu je kdaj v napoto, denimo pri spanju? »Pravzaprav le toliko v napoto, kot so denimo roke, ki nas pri spanju pogosto ovirajo. Včasih ne vemo, kam bi jih dali. In včasih začutim glavobolu podobno bolečino, to je antenobol, za kar pa še niso iznašli zdravila.«
Anteno napaja energija možganov in ne kakšna druga naprava.

Pravi, da se prek antene povezuje in komunicira s sateliti v vesolju, in da mu slike, ki mu jih pošljejo prijatelji z drugega konca sveta, obarvajo sanje.
In kakšen smisel ima življenje s prikovano anteno na lobanji? »Tudi to, da lahko vsak posameznik svoje telo oblikuje, kot želi. Po drugi strani pa imamo enkratno priložnost, da ohranimo svet. Do zdaj smo delovali tako, da smo si svet prilagajali, zemljo izkoriščali. S pomočjo tehnologije v lastnem telesu pa bi si lahko pozimi ogrevali telesa in jih poleti hladili. Tako pozimi ne bi potrebovali ogrevanja in poleti ne klimatskih naprav.«
image
Neil Harbisson v Muzeju znanosti v Londonu FOTO: Barry Macdonald

Nazadnje smo kiborga Harbissona vprašali, ali bi lahko strojni dodatki v našem telesu nadomestili naša čustva, vplivali na naša prijateljska, intimna razmerja. Ob tem je Harbisson priznal, da ni v zvezi. »Sam sem.«

Leta 2010 je ustanovil organizacijo Cyborg Foundation, v okviru katere s somišljeniki promovira umetnost kiborgov in operacije združevanja človeka s tehnologijo. Leta 2011 je sodeloval na demonstracijah v Barceloni in v gneči so mu policisti poškodovali anteno, misleč, da jih snema. Harbisson se je pritožil, da so fizično napadli njegovo telo in ne poškodovali lastnine. 
Deli s prijatelji