SREČANJE

Čakali so ga tudi Merklova, papež Frančišek in kraljica Elizabeta II.

Ruski predsednik velikokrat in dolgo zamuja.
Fotografija: Na srečanju je bila tudi prva dama ZDA Melania Trump. FOTO: Sputnik/Reuters
Odpri galerijo
Na srečanju je bila tudi prva dama ZDA Melania Trump. FOTO: Sputnik/Reuters

HELSINKI – Srečanje ruskega in ameriškega predsednika Vladimirja Putina in Donalda Trumpa se je začelo z zamudo, za katero pa je poskrbel ruski predsednik. Kot že mnogokrat doslej je tudi tokrat zamujal in pustil čakati ameriškega kolega, ki je že pred srečanjem odnose med ZDA in Rusijo opisal kot najslabše doslej.

Zdaj že vedo, da Putin zamuja: rekord ima Merklova

Putin je v preteklosti pustil čakati že številne svetovne voditelje. Glede na podatke na spletnem portalu statista.com ga je najdlje čakala nemška kanclerka Angela Merkel leta 2014, in sicer štiri ure in 15 minut. Le malo manj je Putin leta 2012 zamujal na srečanje s tedanjim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem, štiri ure. Po tri ure je pustil čakati nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko leta 2009, beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka leta 2013 in japonskega premierja Šinza Abeja tri leta kasneje. Pred tremi leti je zaradi ruskega predsednika za uro in 20 minut zamujala seja generalne skupščine ZN v Parizu.

Elizabeto II. sta pustila čakati skoraj enako časa

Malo manj kot uro sta Putina čakala papež Frančišek, na srečanje je zamujal 50 minut, in indijski premier Narendra Modi. Na srečanje z nekdanjim predsednikom ZDA Barackom Obamo leta 2012 je Putin prišel s 40-minutno zamudo. Najmanj, 14 minut, je Putina leta 2003 čakala britanska kraljica Elizabeta II., a po kraljevem protokolu je tudi to nedopustno. Pravijo, da ga je pred nekaj dnevi z 'akademskih 15' premagal Trump, čeprav nekateri temu oporekajo, trdeč, da je zamudil samo 12 minut. Na tradicionalno slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem leta 2016, ki se je je udeležil tudi slovenski državni vrh, je Putin zamujal poldrugo uro.

Na srečanju je bila tudi prva dama ZDA Melania Trump. FOTO: Sputnik/Reuters
Na srečanju je bila tudi prva dama ZDA Melania Trump. FOTO: Sputnik/Reuters

Edino Ljudmila se je razjokala

Po pisanju srbskega časnika Blic ni nikjer zabeleženo, da bi se kateri od svetovnih voditeljev zaradi zamude odpovedal srečanju s Putinom. Ker ruski voditelj ne zamuja na novinarske konference in televizijska soočenja, mnogi menijo, da na srečanja zamuja namenoma, da bi na sogovornika izvajal psihološki pritisk. A Putinova nekdanja soproga Ljudmila pravi, da je zamujal, še preden je postal predsednik. »Jaz nikoli nisem zamudila, za Vladimirja pa je bila to navada. Običajno je zamujal poldrugo uro,« je pojasnila in priznala, da ga je nekoč čakala na postaji podzemne železnice ter se po enourni zamudi razjokala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije