NOVI ZAPLET

Britanski parlament rekel ne

Objavljeno 13. marec 2019 20.27 | Posodobljeno 13. marec 2019 22.37 | Piše: STA, Ma. M.

Britanski parlament glasoval proti izstopu brez dogovora.

V parlamentu so glasovali. FOTO: TV Reuters
LONDON – Britanski parlament se je s 312 glasovi proti 308 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz Evropske unije kadar koli izstopilo brez dogovora.

Britanska poslanska zbornica je tako dopolnila vladni predlog o brexitu brez dogovora. Kot piše v dopolnilu, »poslanska zbornica zavrača izhod Velike Britanije iz Evropske unije brez ločitvenega dogovora in okvira za prihodnje odnose«.

Nova formulacija, ki je bila sprejeta s štirimi glasovi večine, potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca, ko je načrtovan izhod Združenega kraljestva iz povezave.

Odločitev parlamenta sicer ni obvezujoča, opozarja nemška tiskovna agencija dpa.

Britanska premierka Theresa May je po glasovanju potrdila, da bodo poslanci v četrtek glasovali, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve. Poslance je opozorila, da morajo razumeti, da bo, če ne bodo v prihodnjih dneh odobrili ločitvenega sporazuma, ki so ga zavrnili v torek, potrebna daljša preložitev brexita. To pa bo pomenilo, da bodo morale maja tudi v Veliki Britaniji potekati evropske volitve. »Ne verjamem, da je to pravi izid,« je ocenila.

Premierka je še dodala, da bi vlada lahko še naprej vodila pogajanja z EU ali pa bi razpisali drugi referendum, »a bi to dodatno okrnilo zaupanje med britansko javnostjo in parlamentom«. Evropska unija je bila jasna, da je že sklenjen sporazum edini mogoč, je dodala.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da je preložitev 50. člena Lizbonske pogodbe neizogibna.
Deli s prijatelji