ZABAVA

Brexit zabava privablja tisoče

Nizozemec je bolj za šalo kot zares povabil prijatelje. Ogromen odziv, prijavljenih že več kot 70.000 željnih zabave.
Fotografija: Pripravili bodo tudi ognjemet. Foto: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Pripravili bodo tudi ognjemet. Foto: guliver/GETTY IMAGES

Na vabilo na piknik ob izstopu Velike Britanije iz Evropske unije 31. oktobra se je čez noč odzvalo na tisoče mladih iz držav EU. »Zakaj pa ne?« si je rekel 52-letni televizijski in filmski producent Ron Toekook iz Beverwijka, kakšnih 20 kilometrov severozahodno od Amsterdama, stopil do župana ter mu predlagal, da skupaj organizirajo brexit zabavo, na kateri bodo točili francoska vina, pili nemško pivo, jedli nizozemski krompirček in poskusili tudi sloviti britanski fish&chips.
Iz navadne šale na facebooku bo organiziral največjo brexit zabavo. FOTO: Leiden
Iz navadne šale na facebooku bo organiziral največjo brexit zabavo. FOTO: Leiden

»Bila je dolgočasna nedelja, zaspano sem srfal po internetu in zgolj za šalo poslal prijateljem vabilo na brexit piknik nekje na naši obali severnega morja, od koder se skoraj vidi luči čez kanal.«
V ponedeljek je bil Ron na nekem pogrebu, zato je šele popoldne preveril svoj profil – in onemel. Prejel je več kot 40.000 odgovorov iz vseh držav EU. Več kot 5000 jih je že potrdilo, da pridejo na zabavo. Mnogi so spraševali, kje se kupijo vstopnice in ali lahko pridejo z družino in podobno.

Kaj storiti, se je vprašal. Zavedal se je, da zelo težko vse skupaj izbriše, češ da je bila le šala. Sklenil je, da mora držati besedo in organizirati zabavo.
Obala pri vasici Wijk aan Zee že čaka na tisoče mladih. FOTO: Guliver/getty images
Obala pri vasici Wijk aan Zee že čaka na tisoče mladih. FOTO: Guliver/getty images

Na pomoč je poklical prijatelje in začeli so pridobivati dovoljenja za enodnevni Brexit festival v obalnem kraju Wijk aan Zee, kjer bodo veselo pozdravili odhod prijateljev iz zveze, z upanjem, da se bodo nekoč vrnili.
Ron s prijatelji trenutno izdeluje spletno stran in skupaj razmišljajo o vstopnini. »Če bo vstopnina, bo simbolična, nekaj evrov. Bolj zato, da imamo pod nadzorom število udeležencev.«


Na zabavi bo lahko vsak pokazal kaj svojega. »Morda je čutiti malce melanholije. Z Britanci smo tako ali drugače povezani stoletja, zrasli smo z njihovo glasbo, zato je malce žalostno, da odhajajo. A to je stvarnost in moramo spoštovati njihovo voljo. Boli, a ne tako zelo, kot bo morda bolelo njih,« je diplomatski Ron. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije