RDEČI PETELIN

Borijo se s številnimi požari v naravi

Oblasti so za nujno pomoč v boju z ognjenimi zublji zaprosile Evropsko unijo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

STOCKHOLM – Na Švedskem, ki jo je zajel vročinski val, divja več deset požarov v naravi. Po navedbah švedskih oblasti so danes po državi našteli 37 požarov. Prebivalce, ki živijo blizu požarišč v okrožjih Gavleborg, Jamtland in Dalarna v osrednjem delu države, so pozvali k evakuaciji.



Poveljnica gasilcev Britta Ramberg je za medije povedala, da je požar v Jamtlandu najobsežnejši in se hitro širi. Ognjeni zublji so tam uničili že 2500 hektarjev površine in se po navedbah oblasti širijo s hitrostjo desetih kvadratnih metrov na minuto.

Civilna zaščita je sporočila, da so evropski mehanizem civilne zaščite zaprosili za več letal za gašenje požarov, saj jim primanjkuje gasilcev in mehanizacije. Italija je na pomoč poslala dve letali za gašenje požarov, Norveška pa je k skandinavskim sosedom napotila šest helikopterjev.

Rekordne temperature

Med vročinskim valom, ki po navedbah vremenoslovcev traja nenavadno dolgo, so izmerili rekordnih 33 stopinj Celzija v Uppsali, drugod po državi pa več kot 30. Z več kot sto požari v naravi so se pretekli teden borili tudi v sosednji Norveški.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije