KRIVI SO

Bolniku z rakom milijonska odškodnina

Monsanto ni opozoril na nevarnost karcinoma. Sedemdesetletniku več kot 70 milijonov evrov.
Fotografija: Monsanto ni storil dovolj pri opozarjanju o zdravstvenih tveganjih pri uporabi herbicida roundup. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Monsanto ni storil dovolj pri opozarjanju o zdravstvenih tveganjih pri uporabi herbicida roundup. Foto: Reuters

SAN FRANCISCO – Zvezna porota sodišča v San Franciscu je razsodila, da je Monsanto, podjetje, ki ga je lani za 63 milijard dolarjev kupil nemški Bayer, krivo, saj ni na primeren način opozorilo na nevarnosti razvoja karcinoma pri uporabi sredstva roundup. Podjetje mora 70-letnemu Edwinu Hardemanu iz Kalifornije plačati 80 milijonov dolarjev (dobrih 71 milijonov evrov) odškodnine, saj je zaradi omenjenega sredstva, ki vsebuje glifosfat, zbolel za rakom, je odločilo sodišče. Tožbo je vložil leta 2016, leto potem, ko so mu odkrili bolezen.

»Razočarani smo nad odločitvijo porote,« je dejal predstavnik Bayerja. »Odločitev ne vpliva na pomen skoraj štiridesetletnega razvoja znanosti in zaključkov regulatorjev, ki podpirajo varnost naših herbicidov, ki temeljijo na glifosfatu, ter potrjujejo, da niso kancerogeni.« Iz podjetja so sporočili še, da odločitev, na katero se bodo sicer pritožili, ne bo vplivala na bodoče sodne procese, ki že potekajo. Pred meseci je drugo kalifornijsko sodišče odločilo, da je roundup povzročil nehodgkinov limfom pri tožniku in da Monsanto uporabnikov ni opozoril na kancerogena tveganja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije