VENEZUELA

Bo Šarec poslušal Cerarja ali Levico?

Diametralno nasprotno mnenje zunanjega ministra in stranke, ki je omogočila Šarčevo vlado.
Fotografija: Bo Šarec sledil Cerarju ali Levici? FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Bo Šarec sledil Cerarju ali Levici? FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Dan po tem, ko je zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar napovedal, da bo vladi predlagal, naj Slovenija vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele, je iz stranke Levica prišel povsem drugačen predlog.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je na vlado Marjana Šarca naslovil pobudo, naj ne prizna Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele, ampak naj se zavzame za demokratično in miroljubno rešitev spora, ki ga mora razrešiti suverena država sama, ter naj obsodi intervencionizem in vmešavanje drugih držav v notranje zadeve suverene države ter tako stališče zagovarja v forumih Evropske unije.

Nicolas Maduro vztraja kot predsednik Venezuele, čeprav protesti proti njemu ne pojenjajo, iz države pa beži vedno več lačnih ljudi. FOTO: Reuters
Nicolas Maduro vztraja kot predsednik Venezuele, čeprav protesti proti njemu ne pojenjajo, iz države pa beži vedno več lačnih ljudi. FOTO: Reuters
Cerar je pojasnil, da je Venezuela država, v kateri je stanje zelo dramatično, ljudje pa so v zelo težki situaciji. Tam je huda ekonomska, socialna tudi humanitarna kriza. V petih letih se je izselilo tri milijone ljudi. »Vemo, da se ne spoštujejo človekove pravice,« je dejal nekdanji premier, v Levici pa poudarjajo, da se ZDA ponovno vmešavajo v Venezuelo. Vatovec je vlado opomnil »na zgodovino tovrstnih posegov v Južni Ameriki, katerih tarče so bile v prvi vrsti socialistične ali leve vlade«.

Nekatere članice EU so pred dobrim tednom venezuelskega predsednika Nicolasa Madura pozvale, naj razpiše nove volitve, sicer bodo kot predsednika države, ki se sooča z velikimi težavami, priznale Guaidoja. Maduro je ultimat zavrnil in ostaja na oblasti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije