PONUDIL JE ODSTOP

Bo Angela Merkel ostala brez?

Seehofer je v nedeljo na srečanju predstavnikov svoje stranke v Münchnu dejal, da ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije.
Fotografija: Angela Merkel z Mirom Cerarjem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Angela Merkel z Mirom Cerarjem. FOTO: Reuters

MÜNCHEN – Nemški notranji minister in vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je zgodaj zjutraj pred sedežem stranke v bavarski prestolnici potrdil, da je kanclerki Angeli Merkel ponudil odstop z obeh položajev v naslednjih treh dneh, vendar pa se bo pred tem še danes srečal z njo. »Dejal sem, da bom dal oba položaja na voljo, kar bom storil v naslednjih treh dneh,« je rekel Seehofer. Danes se bo srečal tudi z vodstvom CDU v upanju, da pridejo do dogovora. »V interesu države in zmožnosti naše koalicije ter vlade za vladanje, kar hočemo ohraniti, se bomo ponovno pogovorili in želimo doseči dogovor o ključnih vprašanjih nadzora meje in zavračanja na meji in samo o tem vprašanju. Upam, da bo to uspešno.«

Seehofer je v nedeljo na srečanju predstavnikov svoje stranke v Münchnu dejal, da ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu EU. Voditelji držav EU so se na vrhu v Bruslju dogovorili za vzpostavitev nadzornih centrov za migrante v članicah EU po načelu prostovoljnosti ter centrov za migrante zunaj EU, verjetno na severu Afrike. 

Merklova je tudi dosegla dvostranske dogovore z več članicami EU o sprejemu v Nemčiji zavrnjenih prosilcev za azil. Seehofer je ocenil, da to ni tako učinkovito, kot bi bil enostranski ukrep Nemčije – zavračanje migrantov na nemški meji, ki so se registrirali že v kateri drugi članici EU. Seehofer je tudi zavrnil predlog Merklove, da bi prosilce za azil, ki so jih registrirali že v drugih članicah EU, obravnavali v nadzornih centrih v Nemčiji. Po ocenah Deutsche Welleja je Seehofer s temi izjavami zelo zaostril spor glede azilne politike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije