Bivši predsednik jo je grabil za zadnjico

Tako o d'Estaingu trdi novinarka nemške televizije. Francoski politik naj bi jo otipaval med fotografiranjem.
Fotografija: Delodajalec jo je podprl, odločila se je za tožbo. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Delodajalec jo je podprl, odločila se je za tožbo. FOTO: Twitter

Tudi nekdanji francoski predsednik je prestopil mejo, kaže obtožba nemške novinarke, ki je razodela, da jo je zdaj 94-letni Valéry Giscard d'Estaing med intervjujem pred dvema letoma otipaval po zadnjici.



Ann-Kathrin Stracke, 37-letna novinarka nemške javne televizije WDR, se je konec leta 2018 z upokojenim politikom sestala v njegovi pariški pisarni ob 100. obletnici rojstva Helmuta Schmidta, nekdanjega nemškega kanclerja, s katerim je d'Estaing sodeloval med dobo predsednikovanja Franciji. »Po intervjuju sem zaprosila njegovo osebje za skupno fotografijo z mojo ekipo,« v tožbi navaja Strackejeva. »Fotografirala nas je njegova asistentka. Stopila sem na predsednikovo levo stran, on me je prijel
Med fotografiranjem naj bi se nedopustno dotikal nemške novinarke. FOTO: Reuters
Med fotografiranjem naj bi se nedopustno dotikal nemške novinarke. FOTO: Reuters
okoli pasu. Nenadoma je spustil roko na mojo zadnjico, roka pa je tam tudi ostala. Poskusila sem ga odriniti, a mi ni uspelo.« D'Estaingovo vedenje se je nadaljevalo, je še pojasnila, za zadnjico jo je zagrabil še med drugim poziranjem in še enkrat pozneje, ko je novinarki kazal fotografije z obiskov pomembnih državnikov in družinske utrinke. Svoji kolegici je priskočil na pomoč snemalec, ki je namerno potisnil na tla luč, da bi nekdanjemu predsedniku, ki je vodil Francijo med letoma 1974 in 1981, preusmeril pozornost, potem pa med novinarko in njenega sogovornika postavil stol.

»Sklenila sem povedati svojo zgodbo, saj imajo ljudje pravico vedeti, da je nekdanji francoski predsednik nadlegoval novinarko oziroma mene,« je povedala Strackejeva, ki je o dogodku najprej molčala, potem pa se izpovedala svojemu delodajalcu pri WDR. Ta je za pojasnila najprej prosil d'Estaingov urad, a odgovora no bilo, Strackejeva, ki se je opogumila tudi s podporo gibanja #JazTudi, pa se je potem odločila za velik korak. Francosko tožilstvo je že začelo preiskavo spolnega nasilja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije