TAJSKA

Besni zaradi pandove smrti

Sposojeni veliki panda je na Tajskem nenadoma poginil. Kitajci jezni, posebna skupina bo raziskala okoliščine.
Fotografija: Po obroku bambusa se je zgrudil. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Po obroku bambusa se je zgrudil. FOTO: Guliver/Getty Images

PEKING – Veliki panda sicer ne spada več med ogrožene živali, ampak med ranljive, a Kitajci so vsekakor nadvse skrbni do vseh svojih varovancev, ki jih zavoljo dobrih diplomatskih vezi posojajo v tujino. Ko jih je dosegla vest, da je ljubi Čuang Čuang nenadoma poginil, se je sprožil val ogorčenja po medijih, na Tajsko pa so že prihrumeli posebni preiskovalci.

Ti bodo opravili obdukcijo in raziskali okoliščine nenavadne smrti 19-letnega samca, ki bi moral po predvidevanjih v ujetništvu živeti od 25 do 30 let. Povrhu je veljal za zdravega, in čeprav je zavračal druženje in parjenje s samico Lin Hui (ta je 2009. potem skotila po umetni oploditvi), je bil videti srečen in zadovoljen v svojem tajskem domu. V živalskem vrtu Čjang Maj je živel od leta 2003 in užival izjemno priljubljenost med obiskovalci, kaj se je zalomilo tako rekoč čez noč, pa bodo zdaj poskusili ugotoviti strokovnjaki iz Pekinga. Za zdaj je znano le, da je zaužil obrok bambusa, kmalu zatem pa se zgrudil in mrtev obležal.


Ali so na Tajskem res dobro skrbeli za velikega pando, se zdaj sprašuje kitajska javnost in podpira odločitev pristojnih, da zahtevajo tudi vrnitev samice Lin Hui in tako preprečijo najhujše vsaj pri njej. Kitajci so nadvse naklonjeni velikim pandam, o vsaki živali, ki odroma na tuje, mediji redno poročajo, državljani pa nestrpno pričakujejo novice o teh simpatičnih živalih.

Glede na nenadno smrt Čuang Čuanga lahko sklepamo, da bodo poslej še več pozornosti namenili tudi drugim tovrstnim varovancem, ki živijo v številnih državah, denimo nemškemu paru pand, ki je nedavno dobil dvojčka. Mamica Meng Meng in očka Jiao Qing živita v berlinskem živalskem vrtu od leta 2017. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije