VELIK USPEH

Ameriške bolnišnice tiskajo slovenske 3D-maske

Za slovensko zaščitno 3D-masko Gladius na platformi GoFundMe preko 10.000 dolarjev donacij, ameriške bolnišnice kupujejo 3D-tiskalnike, da jo bodo lahko tiskale.
 
Fotografija: David Kvaternik z masko. FOTO: Zaščitimo Slovenijo
Odpri galerijo
David Kvaternik z masko. FOTO: Zaščitimo Slovenijo

Ameriške bolnišnice tiskajo slovenske 3D-maske Gladius, model, ki ga je v okviru platforme Zaščitimo Slovenijo razvil David Kvaternik in ga s svetom delil prek odprtokodnega formata. Z njim je tako navdušil ameriškega zdravnika Chrisa Wilesa in ameriško skupnost, da so na platformi GoFundMe za nakup 3D-tiskalnikov in materiala zbrali že več kot 10.000 dolarjev. Ameriške bolnišnice kupujejo 3D-tiskalnike, da bodo lahko tiskale in uporabljale te maske, ki so plod slovenske ideje. Glede na krizno situacijo v ZDA mlademu zdravniku 3D-tiskalnike posojajo knjižnice, kupujejo mu jih zdravniki, sodelujejo pa tudi različna podjetja.
 
Chirs Wiles z natisnjenimi maskami. FOTO: Zaščitimo Slovenijo
Chirs Wiles z natisnjenimi maskami. FOTO: Zaščitimo Slovenijo
Maske med drugim tiskajo bolnišnice Hartford, St. Francis hospitals in UConn Health, maske pa predstavljajo rešilno bilko zaradi kritičnega pomanjkanja zaščitne opreme. Vsi se zavedajo, da maska ni optimalna izbira, vendar je boljša od alternative, ko na voljo ni več drugih zaščitnih sredstev oziroma osebju na razpolago preostane le še uporaba šala.
 
David in Chris, ki je pred časom že obiskal Slovenijo, sta se pred kratkim povezala v videopogovoru, si izmenjala dobre prakse ter se dogovorila za nadaljnje sodelovanje pri razvoju in posodobitvah maske. Kot pravi avtor modela maske, sta se že v prvi uri pogovora zelo veliko naučila drug od drugega. Strinjala sta se tudi, da je fleksibilnost 3D- tiska lahko ključna za prilagajanje trenutni krizni situaciji, ko primanjkuje različnih materialov. »Sicer pa je občutek, ko veš, da dve uri od New Yorka nastaja tvoj dizajn in bo morda naredil razliko, nepopisen,« dodaja 30-letni David, idejni vodja iniciative Zaščitimo Slovenijo.
 
Tiskana 3D-maska. FOTO: Zaščitimo Slovenijo
Tiskana 3D-maska. FOTO: Zaščitimo Slovenijo
V tem času pa je maska doživela veliko nadgradnjo tudi na domačih tleh. Model 3D-maske Gladius Friends, ki je namenjen fizičnim osebam, je brezplačno na voljo na www.zascitimo.si. Iniciativa Zaščitimo Slovenijo, ki jo že od začetka podpirata Tehnološki park Ljubljana in Zavod 404, pa že testira tudi masko Gladius Heroes, ki je kompatibilna z anesteziološkimi filtri in zato potencialno primerna za uporabo v zdravstvenih institucijah.

Čemu so namenjene?

Anesteziološki filtri se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje in jih imajo zdravstvene ustanove načeloma na zalogi. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska, certificirano zagotavlja učinkovitost več kot 99,99 %. Maske so namenjene večkratni uporabi, natisnjene pa so iz materiala PLA, ki ni zdravju škodljiv in je v uporabi v prehrambni industriji, v medicini pa ga uporabljajo za biorazgradljive notranje šive in medicinske vsadke. Skupnost Zaščitimo Slovenijo aktivno tiska prve testne maske, da bodo testirane v realnem okolju in za katere upajo, da bodo lahko kmalu po vsem svetu pomagale zdravstvenemu osebju v kriznih trenutkih. Aktivno torej poteka testno sodelovanje z nekaterimi institucijami, tako izobraževalnimi kot tudi zdravstvenimi, zaradi razvoja še dodatno prilagojenih mask za zdravstveno osebje.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije