VESOLJE

Alkohol na vesoljski postaji

Objavljeno 13. maj 2019 09.25 | Posodobljeno 13. maj 2019 09.25 | Piše: T. H.

Incident na mednarodni vesoljski postaji ISS. Rusi trdijo, da je Muskovo plovilo pripeljalo alkohol.

Rusi trdijo, da je Muskov Zmaj na vesoljsko postajo prinesel tudi alkohol. V Nasi odgovarjajo, da gre za zanimiv incident. FOTO: REUTERS
Vesoljsko plovilo Zmaj (Crew Dragon) podjetja SpaceX, ki je v lasti Elona Muska, je marca po izstrelitvi na Floridi uspešno pristalo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Na njem ni bilo posadke, saj je šlo za testno vožnjo, so pa na ISS pripeljali dve toni in pol hrane in drugih potrebščin za člane na vesoljski postaji. Med tovorom je bila tudi človeška lutka, poimenovali so jo Ripley.

image
Rusi trdijo, da je Muskov Zmaj na vesoljsko postajo prinesel tudi alkohol. V Nasi odgovarjajo, da gre za zanimiv incident. FOTO: REUTERS

Kot kaže, se je med zalogami znašel tudi – alkohol! Vsaj tako trdijo ruski kozmonavti oziroma vodja Gagarinovega centra za usposabljanje kozmonavtov Pavel Vlasov. Po prihodu Zmaja na vesoljsko postajo so namreč zaznali močan vonj po alkoholu, zaradi česar se je Rusija takoj pritožila na ameriško vesoljsko agencijo Naso.

image
V Nasi odgovarjajo, da gre za zanimiv incident. FOTO: NASA

Kot je v pritožbi navedel Vlasov, je bila koncentracija izopropilnega alkohola pred pristankom Crew Dragon manj kot miligram na kubični meter, po incidentu pa se je prav nenavadno povišala, na kar šest miligramov na kubični meter zraka. Ruski kozmonavti so morali zato uporabiti prezračevalne sisteme in uspelo jim je znižati koncentracijo vsaj na dva miligrama alkohola na kubični meter.

image
Pavel Vlasov, vodja Gagarinovega centra za usposabljanje kozmonavtov

Prejšnji teden so se pri Nasi odzvali na pritožbo in zapisali, da gre za zanimiv incident, vendar so ugotovili, da ni nevaren za vesoljsko postajo in njeno posadko. Dodali so še, da podjetje SpaceX sodeluje v preiskavi.
Z alkoholnim incidentom se niz nezgod Muskovega podjetja le še nadaljuje.

Po prihodu Zmaja na vesoljsko postajo so zaznali močan vonj po alkoholu.

Tako je bilo plovilo Crew Dragon med preizkušanjem motorjev aprila letos močno poškodovano v eksploziji, sprva je veljalo, da je šlo za manjši incident, a se je izkazalo, da je bila kriva velika konstruktorska napaka.
Deli s prijatelji