DELAVCI TREPETAJO ZA PLAČE

Agrokor razpada, Ivica Todorić pa pošilja milijone v Dubaj

Objavljeno 14. junij 2018 14.37 | Posodobljeno 14. junij 2018 23.46 | Piše: STA, S. U.
A to ni edina sumljiva transakcija, ki jo je opravil.
FOTO: Jure Eržen, Delo
ZAGREB – Medtem ko so delavci hrvaškega koncerna Agrokor marca lani trepetali za plače in službe, je dolgoletni predsednik uprave Ivica Todorić pet milijonov evrov nakazal na račun Agrokorjeve družbe v Švici, denar pa nato prenakazal v Dubaj, poroča več hrvaških medijev. Šlo naj bi za novo smer preiskave proti Todoriću.

Potem ko je Todorić pet milijonov evrov nakazal na račun Agrokorjevega podjetja s sedežem v Švici, se je s sinom Antejem odpravil v Gradec v Avstriji. Tam ju je čakalo luksuzno letalo, s katerim sta poletela proti Zürichu. V tamkajšnji banki UBS je nato Todorić pet milijonov evrov nakazal na račun v Dubaju, poročajo danes hrvaški časniki v lasti avstrijske skupine Styria.

Proti Ivici Todoriću se je tako odprla nova smer preiskave o črpanju denarja iz koncerna. Denar v Dubaju pa lahko pojasni, kako Todoriću uspeva preživeti v elitni soseski v Londonu, plačati drage odvetnike in se izogibati izročitvi Hrvaški, medtem ko so njegovi računi in premoženje blokirani, danes poroča Večernji list.

Ni edina sumljiva transakcija

Zagrebški tednik Express medtem dodaja, da denar v Dubaju ni edina sumljiva transakcija, ki jo je opravil Todorić, medtem ko sta bila celotna hrvaško gospodarstvo in javnost v strahu zaradi grožnje propada Agrokorja. Tednik ob tem piše, da je največji upnik Agrokorja, ruski Sberbank, v začetku marca lani odobril dodatnih 100 milijonov evrov posojil Agrokorju. Ob tem so ruski bankirji po Expressovih navedbah vztrajali, da bi denar neposredno nakazali dobaviteljem koncerna, Todorić pa jim je poslal seznam dobaviteljev. Potem ko je Sberbank nakazal 75 milijonov evrov dobaviteljem, so ti v skladu z dogovorom s Todorićem polovico denarja vrnili v Agrokor. Todorić je nato v Švico nakazal še 1,5 milijona evrov, s čimer je plačal dva obroka posojila, piše Express. Ta pojasnjuje še, da imajo preiskovalci Todorićev račun v Švici pod drobnogledom, ker sumijo, da je med letoma 2007 in 2014 prek njega črpal denar iz Agrokorja in ga uporabljal za zasebne namene.

Po Todorićevih besedah gre za izmišljotine

Todorić se je na poročanje odzval na svojemu blogu. Po njegovih besedah so v tisku »objavili popolne izmišljotine« in »hudobne konstrukte, ki nimajo ničesar skupnega z realnostjo«. Ponovil je, da iz Agrokorja nikoli ni odtujil niti evra in da prispevek predstavlja poskus njegove diskreditacije, za katero je vnovič obtožil hrvaško vlado in izredno upravo koncerna. Trdi, da so bile transakcije denarja, ki jih omenjajo v »naročenem konstruiranem prispevku«, povsem legitimna transakcija na podlagi pogodbe o nakupu slovenske polnilnice vode Costella. Prodajalec je namreč po njegovih navedbah določil Agrokorjevi švicarski družbi, naj nakaže denar v Dubaj.

O celotni transakciji obstaja celovita dokumentacija, je še dejal Todorić in spomnil, da je Agrokor z nakupom Costelle, ki jo je nameraval združiti z Jamnico, postal »absolutno vodilna družba« v proizvodnji vode v tem delu Evrope. Ob prodaji Costelle leta 2016 se je sicer kot kupec omenjala dubajska družba Ardeya Global, pozneje pa se je izkazalo, da je bil kupec dejansko Agrokor. 
Deli s prijatelji