IŠČEJO JIH AMERIČANI

15 milijonov za glave treh Slovencev!

Objavljeno 10. julij 2019 12.58 | Posodobljeno 10. julij 2019 12.58 | Piše: Tomica Šuljić

Mihaela Karnerja, Alenko Karner in Matevža Karnerja iščejo Američani. Danes bosta njihova šef agentov in tožilec predstavila podrobnosti.

Američani ponujajo milijone dolarjev za vsakega izmed treh iskanih rojakov. FOTO: State.gov
LJUBLJANA – Zelo malo Slovenk ali Slovencev se lahko pohvali, da jih je omenil ameriški predsednik – razen sorodnikov Donalda Trumpa, seveda. Toda Ljubljančan Mihael Karner ni bil zgolj omenjen – prejšnji predsednik Barack Obama ga je leta 2013 uradno uvrstil med velike šefe mednarodne trgovine z mamili, po ameriško drug kingpin.

image
Američani ponujajo milijone dolarjev za vsakega izmed treh iskanih rojakov. FOTO: State.gov
Na mamilarske barone, kot jih tudi imenujejo, se že 20 let nanaša posebej sprejet zakon, s katerim preganjajo Neameričane, ki v Ameriko uvažajo in distribuirajo prepovedane snovi. In zato, da pridejo takšni ljudje v ameriške roke, so pripravljeni plačati milijone dolarjev. Dobesedno!
 

Nagrade razpisali maja


Nagrade na glave iskanih ljudi so pri nas redkost, v ZDA pa niso zgolj filmska popestritev – danes popoldne bosta v telekonferenci regionalni evropski direktor ameriškega urada za boj proti drogam DEA Kevin Scully in ameriški tožilec za okrožje Massachusetts Andrew Lelling predstavila program nagrad za podatke o narkotikih, v katerem so predvidena tudi visoka denarna izplačila za podatke o trgovcih z drogami.

image
Za ameriškimi zapahi želijo videti tudi Matevža Karnerja, Mihaelovega brata. FOTO: State.gov
Ameriško pravosodno ministrstvo razne tuje storilce kaznivih dejanj že desetletja lovi v programu Nagrade za pravico. Z njimi so najprej lovili teroriste, nato pa je nastal odvod, imenovan Narcotics Reward Program (NRP), torej program nagrad za tiste, ki jih iščejo zaradi proizvodnje prepovedanih mamil oziroma nedovoljenih snovi v športu in prehodnih sestavin za izdelavo mamil in trgovanja z njimi, kot bi to opredelila naša zakonodaja. Po ameriških navedbah izpred časa naj bi Karnerja in njegove družinske člane preganjali zaradi uvoza ter (pre)prodaje anaboličnih steroidov ter pranja denarja.

image
Tudi Karnerjeva žena Alenka je med iskanimi. FOTO: State.gov
Američana bosta danes podrobneje predstavila konec maja objavljeni razpis nagrade NRP za slovenske trgovce z drogami Mihaela Karnerja, Alenko Karner in Matevža Karnerja. Svojo misijo so Američani opredelili konkretno: »Za informacije, ki bi privedle do aretacije in/ali obsodbe katerega od omenjenih treh, je razpisana nagrada do pet milijonov ameriških dolarjev.« Za vsakega posebej, kar se prebere tudi s tiralic družine Karner, ki jih dolga leta in vse bolj nestrpno išče DEA. Karnerjevi po naših podatkih mirno živijo v Sloveniji, saj jih zaradi ameriških obtožb ne morejo postaviti pred naše sodišče.
 

DEA pri nas že marca


Klan Karnerjevih je zbudil zanimanje ameriških preiskovalcev že pred leti, ko so Slovence (glede na ameriške obtožbe) osumili za proizvodnjo in distribucijo stotin tisoč odmerkov anaboličnih steroidov v ZDA.

Ameriško pravosodno ministrstvo razne tuje storilce kaznivih dejanj že desetletja lovi v programu Nagrade za pravico.

Mihaela in Alenko so v Avstriji zaradi ameriške tiralice pred osmimi leti celo prijeli, a sta se na koncu s plačilom varščine sama izognila izročitvi na drugo stran luže, kjer Mihaela Karnerja čaka vsaj do 30 let zapora in za nameček še denarne kazni. Slednjega sicer Američani od Obamove uvrstitve med mamilarske barone vodijo kot begunca pred roko pravice, ki jim ga ni uspelo spraviti za zapahe niti ob ameriškem sodelovanju z italijanskimi karabinjerji leta 2003 niti 2005. in 2012. ob sodelovanju z avstrijsko zvezno policijo. Zdaj naj bi prišel naš čas.

Direktor evropske izpostave DEA Scully se je namreč na pomlad, točneje marca, mudil pri nas na obisku pri generalni direktorici policije Tatjani Bobnar; takrat so pri naši policiji zapisali, da so nam »agenti DEA ponudili strokovno, tehnično in vsebinsko podporo. Na podlagi sodelovanja smo uspešno preiskali veliko osumljencev teh kaznivih dejanj tako v Sloveniji kot drugje po Evropi.«

4,46 milijona evrov ponujajo za vsakega.

Morebitni informatorji ameriškega pravosodja, ki verjamejo, da imajo sila vredne informacije o klanu Karner, se lahko obrnejo kar na najbližje ameriško veleposlaništvo ali konzulat. 
Deli s prijatelji