Cisterna v množico, Trump v bunker

Protestniki pred Belo hišo ne popuščajo. Nasilje čedalje hujše, žrtve tudi novinarji.
Fotografija: Cisterna je zapeljala med protestnike, ti so potem obračunali z voznikom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Cisterna je zapeljala med protestnike, ti so potem obračunali z voznikom. FOTO: Reuters

ZDA, velesila, ki se je zadnje mesece nemočno otresala covida-19, je zdaj v primežu nasilja in ognja. Že več dni na ulicah številnih mest divjajo protesti zaradi nasilja nad temnopoltimi, za katerim stoji policija, težko je verjeti, da ne preštevajo smrtnih žrtev. Potem ko je v razjarjeno množico v New Yorku zapeljal policijski avtomobil in nekaj ljudi ranil, pa je v Minneapolisu v skupino protestnikov zapeljala kar cisterna.
Cisterna je zapeljala med protestnike, ti so potem obračunali z voznikom. FOTO: Reuters
Cisterna je zapeljala med protestnike, ti so potem obračunali z voznikom. FOTO: Reuters

Samo po čudežu so vsi živi, se za glavo drži nemočen guverner Minnesote Tim Walz: cisterna je prebila cestno oviro in zdrvela med ljudi; večina se jih je uspešno razbežala, nekateri pa so na cesto potem potegnili voznika in začeli udrihati po njem, dokler ga ni rešila, a potem tudi aretirala policija. Vzrok napada še ni znan. Kot poročajo ameriški mediji, so v več kot 40 mestih razglasili policijsko uro, mobilizirali so več kot 5000 pripadnikov nacionalne garde, močno okrepljeno pa je varovanje Bele hiše, kjer protestniki kažejo resno namero vdreti na ozemlje predsednikove rezidence in sedeža ameriške administracije.

Policisti so množico za kratek čas prepodili s solzivcem, a v prestolnici še vedno vre. Donalda Trumpa so konec tedna za nekaj ur, ko je njegova varnostna služba ocenila, da je napočil čas za najstrožje ukrepe, premestili celo v podzemni bunker, česar stanovalci Bele hiše niso doživeli vse od črnega 11. septembra 2001. Nadaljujejo se tudi izgredi v številnih drugih mestih, kjer zažigajo avtomobile, ropajo trgovine, uničujejo zgradbe, mečejo kamenje in še in še. Med protestniki se je v newyorškem Greenwich Villageu znašla tudi županova hči Chiara de Blasio, ki so jo tudi vklenili, a nekaj ur pozneje že izpustili.


Nasilje pa so na lastni koži doživeli tudi novinarji: nanje se spravljajo tako policisti s solzivci in gumijastimi naboji kot protestniki s pestmi. Uničujejo jim televizijske kamere in fotoaparate, ena od fotografinj je menda celo oslepela, več novinarjev je pretepenih in poškodovanih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije