ZAPRTJE DRŽAVE

Češka in Izrael spet zapirata državo: ni smučanja, ni druženja, policijska ura

Stanje se po sprostitvi ukrepov slabša.
Fotografija: Praga bo spet samevala. FOTO: David W. Cerny. Reuters
Odpri galerijo
Praga bo spet samevala. FOTO: David W. Cerny. Reuters

Na Češkem po delni sprostitvi omejitev okoli božičnih praznikov danes znova stopajo v veljavo strogi ukrepi za zajezitev pandemije novega koronavirusa. Znova je razglašena najvišja stopnja nevarnosti zaradi pandemije, kar med drugim pomeni zaprtje večine trgovin, ki so bile odprte le slab mesec dni. Odprti ostajajo le supermarketi oziroma živilske trgovine, drogerije in lekarne. Dovoljena je prodaja le nujnih dnevnih potrebščin. Po vsej državi veljajo stroge omejitve gibanja ter policijska ura med 21. in 5. uro. V javnosti se lahko srečujeta le po dve osebi. Smučišča oz. žičnice ne smejo delovati, na porokah in pogrebih je dovoljeno po največ 15 udeležencev.

Takole so 26. decembra najpogumnejši skočili v reko Vltavo. FOTO: David W. Cerny, Reuters
Takole so 26. decembra najpogumnejši skočili v reko Vltavo. FOTO: David W. Cerny, Reuters

Do 10. januarja

Gre v bistvu že za tretje zaprtje države zaradi pandemije, po spomladanskem in jesenskem. To naj bi veljalo do 10. januarja. Tudi za silvestrovo sproščanje ukrepov ni predvideno. 

Število novih okužb na Češkem s slabimi 11 milijoni prebivalcev medtem znova narašča. V soboto so jih potrdili 2669, od začetka pandemije pa skupaj okoli 668.000. S covidom 19 je doslej umrlo že skoraj 11.000 ljudi.
 

Izrael

V Izraelu stopa v veljavo že tretje obsežno zaprtje države, s katerim skušajo tamkajšnje oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa. Po navedbah vlade naj bi trajalo vsaj dva tedna, a profesor interne medicine Nachman Ash, ki velja za prvega moža v boju proti pandemiji v Izraelu, ocenjuje, da bodo potrebni najmanj trije tedni.

Kot je za izraelski radio pojasnil Ash, bo zaprtje trajalo, dokler število dnevno potrjenih novih okužb ne pade pod 1000, pozorno pa bodo spremljali tudi število obolelih s covidom19 v bolnišnicah oziroma na intenzivni negi. To po njegovi oceni pomeni vsaj tri ali štiri tedne strogega zaprtja. Vlada je stroge ukrepe razglasila za dva tedna, a z možnostjo podaljšanja za še dva tedna. V času trajanja strogih omejitvenih ukrepov je zaprta večina trgovin, Izraelci pa se lahko razen v nujnih primerih gibajo v krogu največ enega kilometra od doma. Obiski ljudi, ki niso najožji sorodniki, so prepovedani, je pa dovoljeno iti od doma na cepljenje, delno bo še naprej deloval tudi šolski sistem. Zaprti so lokali in restavracije, dovoljena je le dostava hrane na dom.

Preberite še:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas