FRANCIJA

Cerkev bo za odškodnine žrtvam zlorab prodajala nepremičnine

Doslej še niso razkrili višine odškodnine.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Shannon Stapleton, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Shannon Stapleton, Reuters

Francoska katoliška cerkev namerava odškodnino za žrtve spolnih zlorab financirati s prodajo nepremičnin, mobilizacijo lastnih rezerv in se v skrajnem primeru tudi zadolžiti, je danes sporočil predsednik francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort. Pojasnil je, da si pri poplačilu odškodnine ne bodo pomagali s prispevki vernikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej še niso razkrili višine odškodnine. Glede tega naj bi se francoske škofije dogovorile s tožilstvom.

Škofovska konferenca je oktobra priznala, da je cerkev kriva, da je dovolila, da so zlorabe postale sistemske. Neodvisna preiskava domnevnih spolnih zlorab mladoletnikov od francoskih duhovnikov in drugih članov cerkve je od leta 1950 do 2020 odkrila približno 216.000 žrtev. Poročilo razkriva, da je bila velika večina žrtev dečkov, starih od 10 do 13 let in iz različnih družbenih okolij.

Delovne skupine bodo sedaj skušale ugotoviti vzroke za zlorabe. Dodatno bodo oblikovali predloge za duhovščino, da se bo v prihodnje tovrstna dejanja preprečilo. Za pomoč so se obrnili tudi na Vatikan, da jim pošlje strokovnjake.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije