NOVA ŠTUDIJA

Cepljenje s Pfizerjem: ugotovili so, kaj nudi boljšo zaščito

Daljši razmik med odmerkoma naj bi zagotavljal boljšo imunost.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Ob daljšem razmiku med odmerkoma pri cepljenju s Pfizerjevim cepivom lahko naš imunski sistem proizvede več protiteles za boj proti covidu. To so v zadnji raziskavi odkrili britanski znanstveniki in tako tudi podprli odločitev britanske vlade, da podaljša zamik med prvim in drugim odmerkom – namesto po treh tednih bodo posamezniki drugo dozo dobili šele po 12. Najbolj optimalen razmik naj bi bil sicer osem tednov.

Gre za študijo, ki jo je financirala država, vanjo pa so vključili 503 ljudi, zaposlene na nacionalnem zdravstvenem inštitutu. Preučevali so njihov imunski odziv po dveh odmerkih cepiva, in sicer v času okoli novega leta, ko se je zelo hitri širila alfa različica. Količine protiteles so merili mesec dni po prejeti dozi.

image_alt
Če ste cepljeni z enim od teh dveh cepiv, ste dobro zaščiteni pred delto


Ugotovili so, da so sicer tako krajši kot daljši razmaki med cepljenjem učinkovali z močnim imunskim odzivom, so pa tisti, ki so se znova cepili že po treh tednih, imeli manj protiteles kot tisti, ki so nov odmerek prejeli po desetih tednih. Raven protiteles se je sicer po prvem odmerku nižala, je pa visoko ostalo število druge vrste imunskih celic (T-celice), ob daljšem obdobju pa se je povečevala tudi prisotnost t. i. pomagalca T-celicam, ki pomaga pri ohranjanju imunskega spomina. 

Vodja raziskave Susanna Duanchie, profesorica na univerzi v Oxfordu, je ob tem poudarila, da sta dva odmerka še vedno bolj priporočljiva kot en sam, je pa lahko čas od prvega odmerka bolj fleksibilen in tudi odvisen od okoliščin. »Osem tednov bi bil, kar se mene tiče, najboljši razmik med odmerkoma. Ljudje želijo cepivo in delta se hitro širi. Žal ne vidim, da bi se virus že umirjal, proti njemu pa se lahko borimo le z najboljšo zaščito, kar jo imamo.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas