prebolevniki bodo imeli pri potovanju ugodnosti." />
POTOVANJA V PRIHODNJE

Greste na dopust z otroki? Takšna bodo pravila

Cepljeni in prebolevniki bodo imeli pri potovanju ugodnosti.
Fotografija: EU je sprejel tudi priporočila o potovanjih otrok. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
EU je sprejel tudi priporočila o potovanjih otrok. FOTO: Shutterstock Photo

Države članice EU so na ravni veleposlanikov potrdile priporočilo glede omejitev potovanj v času pandemije covida 19, ki ga je konec maja predlagala Evropska komisija. Za povsem cepljene osebe in prebolevnike v skladu z novim priporočilom za potovanja po Evropi naj ne bi veljale dodatne omejitve.

V času pandemije covida 19 so države članice pokazale široko soglasje za ponovno vzpostavitev prostega gibanja v Evropski uniji, je ob novici o odobritvi priporočila na twitterju sporočilo portugalsko predsedstvo EU.

Hitro odobritev na ravni stalnih predstavnikov držav članic EU je pozdravila tudi Evropska komisija, ki je novo priporočilo glede omejitev potovanj predlagala konec maja ob upoštevanju izboljševanja epidemioloških razmer in napredka pri cepljenju v uniji.
»Prepričani smo, da bodo s tem osveženim priporočilom in digitalnim covidnim potrdilom, ki naj bi bilo po vsej EU uveljavljeno s 1. julijem, Evropejci uživali v varnih poletnih počitnicah,« je v Bruslju dejal govorec komisije Christian Wiegand.

image_alt
Hrvati spreminjajo pravila za vstop v državo: od polnoči velja tole


Države članice so se strinjale, da za polno cepljene in tiste, ki so preboleli covid 19, ne veljajo dodatne omejitve glede potovanj, kot sta testiranje ali karantena.

Prav tako so dosegli soglasje glede veljavnosti testov. Testi PCR naj v vseh članicah unije veljajo 72 ur, hitri antigenski testi pa 48 ur, kar so pri komisiji glede na dosedanji razdrobljen pristop danes toplo pozdravili.


Priporočila za otroke


EU je poenotila priporočila za potovanje v koronskih časih. FOTO: Gettyimages
EU je poenotila priporočila za potovanje v koronskih časih. FOTO: Gettyimages
Priporočilo bo tudi vneslo več jasnosti v pravila glede potovanj otrok, kar bo zagotovilo enotnost družin med potovanji, je še dejal Wiegand. Komisija je predlagala, naj za otroke, mlajše od šestih let, ne velja obveznost testiranja v povezavi s potovanji, in naj za mladoletnike, ki potujejo s starši, ne velja karantena, če ta ne velja za njihove starše, na primer ker so bili cepljeni.
 

Brez omejitev za »zelene«


Veleposlaniki so potrdili tudi pragove zemljevida Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Komisija je predlagala, da za osebe, ki prihajajo z zelenih območij, naj ne veljajo nikakršne omejitve. Od oseb, ki prihajajo z oranžnih, lahko oblasti zahtevajo negativen test. Oranžno fazo po kriterijih ECDC je Slovenija dosegla danes, zeleno pa bo po projekcijah Instituta Jožefa Stefana (IJS) že sredi julija.

Osebam, ki prihajajo z rdečih območij, pa lahko naložijo tudi karanteno, če oziroma dokler nimajo negativnega testa. Za temno rdeča območja lahko oblasti zahtevajo test in karanteno.

Priporočilo mora sedaj potrditi še Svet EU, v katerem odločajo države članice, kar se pričakuje prihodnji teden.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas