EMA IZDALA DOVOLJENJE

Cepivo, ki ga dobi tudi Slovenija, dobilo zeleno luč

Evropska agencija za zdravila je izdala dovoljenje za uporabo cepiva Pfizerja in Biontecha.
Fotografija: Cepivo Pfizerja in Biontecha proti covidu 19 ima dovoljenje. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Cepivo Pfizerja in Biontecha proti covidu 19 ima dovoljenje. FOTO: Getty Images

Evropska agencija za zdravila (EMA) je izdala dovoljenje za uporabo cepiva Pfizerja in Biontecha proti covidu 19. Evropska komisija je nato izdala dovoljenje za pogojno uporabo cepiva Pfizerja in BioNTecha.

Odobritev prvega cepiva proti covidu-19 v uniji pomeni, da se cepljenje v EU lahko začne že prihodnjo nedeljo. »Gre za odločilen trenutek v naših prizadevanjih za dobavo varnih in učinkovitih cepiv Evropejcem,« je ob tem tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.



Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra.
 
Preberite še: 
Zdaj uradno: cepivo v Sloveniji 26. decembra
V torek začnejo množično testirati, naročanje ni potrebno (VIDEO)


Slovenija namerava cepljenje pričeti takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja. Z 9.745 odmerki bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno pri temperaturi minus 80 stopinj Celzija. Za količino cepiva, ki ga bo prejela Slovenija in mora biti shranjeno pod posebnimi pogoji, zadostujejo zmogljivosti lekarne UKC Ljubljana. V tej lekarni bodo izvedli tudi postopek priprave cepiva.
 

V torek začnejo množično testirati

V Ljubljani bi morali danes začeti poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom, vendar je ministrstvo za zdravje začetek zamaknilo na torek. Kot je razkrila Marija Magajne, testiranje ne bo potekalo le v Ljubljani, temveč v več mestnih občinah oziroma središčih posameznih statističnih regijah. »Na testiranje se za zdaj ne bo treba naročati. Ko pridemo mimo, se po navodilih redarjev in drugih služb udeležimo testiranja, izvidi bodo znani v 15 minutah, o izidu vas bo obvestil Nijz. Seboj bo treba imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja,« je dejala. Tisti, ki bodo na testu pozitivni, se bodo morali umakniti iz delovnega okolja in bodo napoteni na bolniško.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije