Celina se odpira, Brač zapira!

Med Slovenci priljubljeni otok je novo žarišče bolezni. Okuženih je že več kot 20.
Fotografija: Okužbe se na Braču širijo s svetlobno hitrostjo, pravijo domačini. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Okužbe se na Braču širijo s svetlobno hitrostjo, pravijo domačini. FOTO: REUTERS

Medtem ko Hrvaška nadaljuje rahljanje ukrepov in so od danes spet odprti nacionalni parki, kavarne in trgovski centri, znova bo stekel tudi javni promet med županijami, sta se panika, pa tudi (črni) humor zavlekla na hrvaški otok Brač, ki mu statistika, povezana s koronavirusom, ne gre na roko: postal je novo žarišče bolezni. Pozitivnih je najmanj 22 ljudi, dva starejša človeka sta v bolnišnici, stanje drugih je dobro, nimajo hudih simptomov, le vročino in malo smrkajo.


Slišati je, da je za širjenje okužbe krivo nasledstvo bogatega 81-letnika, zaradi česar so otoškemu zbolevanju že nadeli ime covid-81. Nulti pacient z Brača je bil od 11. do 17. aprila v splitski bolnišnici zaradi težav s srcem, potem se je vrnil na otok, v Nerežišće; ker je starejši, samski in slabo gibljiv, sta mu pomagala nečaka, ki tudi sicer skrbita zanj. Poleg njiju še obe ženi in drugi sorodniki pa tudi bližnji sosedje, saj potrebuje 24-urno skrb in nego, dokler ni šel minuli ponedeljek v dom za starejše.

Tradicija je, da pridejo vsi na obisk, ko se nekdo vrne iz bolnišnice, pravi neka domačinka in še, da simptomov covida-19 ob sprejemu v dom ni imel, da pa jih je kazala njegova 80-letna soseda, ki mu je nosila kolače: »Ženska je zdaj v bolnišnici, menda se ne počuti dobro; 81-letnika so v domu testirali, bil je pozitiven. Prepeljali so ga v splitsko bolnišnico.« Še preden je odšel v dom, je poklical vse nečake in nečakinje, da bi se poslovili in da bi jim povedal, kaj je komu zapustil, pišejo hrvaški mediji: bil je pastir, imel je veliko ovac in koz, pašnikov, zemljišč. Kmalu so zboleli njegovi nečak, žena in sin, ki je treniral v Supetru, pozitiven je tudi trener, pravijo domačini in še, da ne morejo verjeti, da se okužbe širijo s svetlobno hitrostjo.


Zaradi velikega števila okuženih so na Braču vpeljali poostrene ukrepe glede gibanja, ne pa tudi karantene, na otoku so ostali večinoma le še domačini, vsi drugi so odšli, epidemiologi nadaljujejo jemanje brisov, stanovalcem pomagajo prostovoljci Rdečega križa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije